Új alapokra helyezi kapcsolatát az USA és Törökország

Törökország és az Egyesült Államok új mechanizmust alakít ki közös ügyeik kezelésére, miután a kétoldalú viszony “kényes szakaszba” ért – jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Ankarában az amerikai hivatali kollégájával, Rex Tillersonnal tartott sajtótájékoztatóján. Egyúttal bejelentette: az új mechanizmust megalapozó első találkozót március közepén tartják.

Cavusoglu leszögezte: a szíriai kurd milíciának ki kell vonulnia a szintén észak-szíriai Manbídzsból és vissza kell húzódnia az Eufrátesz folyó keleti partjára. Kifejtette: Washington erre vonatkozóan még 2016-ban ígéretet tett. Manbídzsot 95 százalékban arabok lakják, így az YPG soha nem tud stabilitást teremteni ott – tette hozzá.

A török vezetés a közelmúltban közölte, hogy az afríni hadművelet után Manbídzsban is beavatkoznának, annak ellenére, hogy ott amerikai katonák is állomásoznak. Manbídzsot az Iszlám Államtól foglalta el az YPG.

Tillerson a sajtóértekezleten úgy reagált a felvetésre: az Egyesült Államok azt akarja, hogy Manbídzs szövetséges erők ellenőrzése alatt álljon.

Egy neve elhallgatását kérő török diplomata pénteken a Reuters brit hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Törökország ajánlata szerint a török és az amerikai haderő az YPG kivonulását követően együtt biztosíthatná Manbídzs térségét. Törökország már korábban is nehezményezte, hogy Washington nem a török haderő oldalán lép fel az Iszlám Állammal szemben.

Tillerson pénteki felszólalásában ugyanakkor jelezte, hogy az YPG vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai koalíciónak nyújtott amerikai támadás “korlátozott” mértékű lesz.

Az amerikai külügyminisztert csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök is fogadta a fővárosban. A több mint három órás tanácskozásról a török államfői hivatal rövid közleményt tett közzé, miszerint a felek a találkozón a szíriai és iraki helyzet mellett egyéb regionális kérdésekről, valamint a terrorizmus elleni harcról és a kétoldalú kapcsolatokról is egyeztettek. A beszámoló alapján Erdogan “világos módon” kifejtette Tillersonnak Törökország prioritásait illetve elvárásait.

Ankara nagyvárosi önkormányzata Tillerson érkezése előtti napon, szerdán úgy döntött, hogy – mintegy jelzésértékű lépéssel – átnevezi az ankarai amerikai nagykövetség előtti utcát Olajág utcára.

Ankara és Washington viszonyát egy sor megoldatlan ügy terheli. Legutóbb az mérgesítette el a kapcsolatokat, hogy a török haderő január 20-án offenzívát indított Észak-Szíriában az Egyesült Államok egyik legfőbb helyi szövetségese, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen. A modern fegyverekkel felszerelt YPG az Iszlám Állam ellen küzd a térségben, Ankara ugyanakkor terrorszervezetnek és nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartja a kurd milíciát.

Kapcsolódó cikkünk: A török figyelmeztetés ellenére maradnak az amerikai katonák Manbídzsban

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

eu usa_1371

Németország a szabadkereskedelem mellett érvelt

Tovább kell erősíteni az utóbbi évtizedekben kifejlődött nemzetközi kereskedelmi rendszert, és mindenkinek be kell látnia, hogy a piacok nyitottságával és a kereskedelem szabadságával jár a legjobban - mondta pénteken Peter Altmaier német gazdasági miniszter az amerikai védővámokkal kapcsolatban.

Read More »
eu_orosz

Az EU nekimegy Oroszországnak a mérgezéses ügy miatt

Az európai uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozat szerint "nagyon valószínű", hogy Oroszország a felelős Szergej Szkripal egykori orosz kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezéséért. A találkozón több uniós tagállam is bejelentette, hogy orosz diplomaták kiutasítását fontolgatja.

Read More »