Elődjeit méltatta beszédében az új amerikai jegybankelnök

Letette a hivatali esküt kedden Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke, aki beszédében elődje, Janet Yellen politikájának folytatását ígérte. Az új elnök február 5-én lépett hivatalba.

A Fed székhelyén tartott ünnepségen Powell kijelentette, hogy fokozatosan normalizálják a monetáris politikát, ami a kamatemelésekre és a masszív kötvényállomány csökkentésére is értendő. A Fed ugyancsak megőrzi a pénzügyi szabályozásban elért lényeges eredményeket oly módon, hogy politikája a lehető leghatékonyabb legyen – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Janet Yellen távozását készítheti elő a FED mérlegcsökkentése

Jerome Powell lesz a Fed 16. elnöke

Powell rámutatott, hogy az utóbbi egy évtized alatt most először a világgazdaság erős növekedést mutat. Hozzátette: „Éberen figyelünk minden kockázatra, amely veszélyt jelenthet a pénzügyi stabilitásra”.

Powell ezen túlmenően nem tett semmilyen megjegyzést vagy utalást az értékpapírpiacokon az utóbbi másfél hét alatt tapasztalt heves mozgásokra. Elemzők szerint az árfolyamok ingadozása azokat a növekvő félelmeket tükrözhette, hogy az infláció hamarosan nagyobb fenyegetéssé válik, és ez a kamatemelések ütemének gyorsítására kényszerítheti a Fedet.

A 65 éves Powell 2012-től öt éven keresztül volt a Fed igazgatótanácsának tagja, és negyven év óta ő lesz az első jegybankelnök, aki nem rendelkezik közgazdász diplomával. Jogász képzettségű, de rendkívül jártas a közpolitikában és pénzügyekben. Pénzügyi körökben középutasként és konszenzuskeresőként tartják számon.

A kongresszusban február 28-án hallgatják meg a Fed-elnököt, aki a monetáris politikáról szóló szokásos félévenkénti beszámoló után biztosan sok kérdést kap arról, hogy a Fed miként akarja kezelni a piaci zavarokat. Kedden tartott beszédében Jerome Powell úgy fogalmazott, hogy a Fed nagy előrelépést tett célja elérésére a teljes körű foglalkoztatottságban és az árstabilitásban, a pénzügyi rendszer pedig összehasonlíthatatlanul erősebbé és egészségesebbé vált a 2008-as pénzügyi válság után, ami nagyban az előző két Fed-elnök, Ben Bernanke és Janet Yellen érdeme.

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »