A Trump-kormány új irányvonala: infrastruktúra- és haderőfejlesztés

A hétfőn előterjesztett 2019-es költségvetési terv keretében a nagyszabású infrastrukturális beruházásokat és a védelmi kiadások növelését vázolta Donald Trump amerikai elnök.

Donald Trump 4,4 ezer milliárd dolláros költségvetési tervezete a 2019-es költségvetési évre jelentősen megnövelve tartalmaz védelmi kiadásokat, míg jelentősen csökkentve egyes, alanyi jogon járó szociális kiadásokat, köztük például az idősek egészségügyi ellátását segítő Medicare vagy a szegény rétegeket támogató Medicaid programokat. A terv tartalmazza az amerikai-mexikói határon építendő fal költségeit, valamint a régóta várt infrastrukturális beruházásokra vonatkozó elképzeléseket is.

A „Hatékony, hasznos, megbízható: egy amerikai költségvetés” címet viselő tervet az elnök a Fehér Házban elmondott beszédében körvonalazta. A terv egyrészt:

  • 18 milliárd dollárt különítene el a déli határfalra,
  • 85,5 milliárdot szánna a veteránok egészségügyi ellátásának javítására,
  • valamint 13 milliárdot irányoz elő az opiát tartalmú kábítószerek rendkívül elterjedt fogyasztásának visszafogására és a kábítószerfüggők kezelésére.

A javaslat leginkább várt eleme azonban az amerikai infrastruktúra megújítására, újjáépítésére vonatkozik. Erre a Fehér Ház 1,5 ezer milliárd dollárt kívánna fordítani. Trump az amerikai utak, országutak, hidak és más infrastrukturális elemek teljes megújítását vázolta fel, s elemzők szerint egyúttal megváltoztatná annak módját is, ahogyan a szövetségi állam „kezeli” az infrastrukturális beruházásokat. Az eddiginél jóval nagyobb felelősség hárulna a szövetségi államokra, ez azonban egyúttal a helyi adók jelentős emelését is előrevetíti.

A tervet bejelentő beszédében Trump leszögezte: „sürgősen szükség van Amerika összeomló infrastruktúrájának újjáépítésére”, és hozzátette, hogy „ez lesz Amerika történetének legnagyobb és legbátrabb infrastrukturális beruházása”.

Washington, 2018. február 12. A Donald Trump amerikai elnök vezette kormányzat 2019-es évre szóló költségvetési törvénytervezetének nyomtatott példányait csomagolják ki egy washingtoni kormányépületben 2018. február 12-én, a büdzsé megjelenésének napján. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Washington, 2018. február 12.
A Donald Trump amerikai elnök vezette kormányzat 2019-es évre szóló költségvetési törvénytervezetének nyomtatott példányait csomagolják ki egy washingtoni kormányépületben 2018. február 12-én, a büdzsé megjelenésének napján. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Kormányzati forrásokra hivatkozó elemzők megjegyezték: a tervezet kiinduló pont a kétpárti tárgyalásokhoz. A javaslatnak ugyanis ahhoz, hogy a 100 tagú szenátusban elfogadják, 60 voksra van szüksége, ám a republikánusok többsége csupán 51:49 arányú, tehát a megszavazásához demokrata párti politikusok egyetértésre is szükség van. A terv felvázolása után viszont a Demokrata Országos Bizottság (a párt vezető szerve) közleményben jelentette be, hogy „Trump terve csupán az amerikai dolgozók kárára tett újabb adomány a vállalatoknak és a gazdag beruházóknak”.

Beszéde előtt Donald Trump Twitter-bejegyzésben közölte: itt az ideje, hogy az Egyesült Államok saját magára költsön, miután „bután kiadott 7 ezer milliárd dollárt a Közel-Keleten”.

A beszéd után az elnök találkozott több szövetségi állam – köztük Wisconsin, Maine, Virginia és Louisiana – kormányzóival és tisztségviselőivel, hogy megvitassa velük a várható fejlesztéseket.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »