Románia belelendült a fegyverek és katonai eszközök vásárlásába

Több mint 150 millió lejt (mintegy 10 milliárd forintot) fordít Románia két amerikai gyártmányú, nagy hatótávolságú, háromdimenziós légi felderítésre alkalmas rádiólokátor, valamint az üzemeltetésükhöz szükséges cserealkatrészek és alegységek beszerzésére – közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.

A román védelmi minisztérium tulajdonában lévő Romtehnica állami vállalat versenytárgyalás nélkül ítélte oda a közbeszerzésekről szóló szerződést a Lockheed Martin Overseas vállalatnak, arra hivatkozva, hogy ez az egyedüli gyártó, amely az elvárt műszaki paramétereket teljesíti. Az áfa nélkül egyenként 64,5 millió lejért beszerzendő mobil-TPS-77 típusú radarok hatótávolsága 470 kilométerre tehető.

A január végén, illetve február első napjaiban közzétett közbeszerzési közlemények szerint a román védelmi minisztérium a német Eurospike vállalattól 20 millió lejért hordozható tankelhárító rendszert szerez be, a norvég Indra Naviától pedig 650 ezer lejért cserealkatrészeket vásárol a repülőgépek műszeres landolását lehetővé tevő (ILS) berendezések számára. Ez utóbbi szerződéseket is versenytárgyalás nélkül ítélték oda.

A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) tavaly augusztusban hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró (mintegy 3000 milliárd forint) értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket.

Románia 2017-ben a GDP két százalékának megfelelő szint (hárommilliárd euró) fölé emelte a védelmi minisztérium költségvetését. A parlamenti pártok előzőleg egyhangúlag kötelezettséget vállaltak arra: bárki is alakítana kormányt a következő évtizedben Bukarestben, a GDP legalább két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »