Német-francia javaslat készül a kriptovaluták szabályozására

Franciaország és Németország közös javaslatot terjeszt elő a bitcoin és más kriptodevizák kereskedésének szabályozására a G20-csoport következő csúcstalálkozóján – jelentette be Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter csütörtökön Párizsban német kollégájával, Peter Altmaierrel tartott tanácskozást követő közös sajtótájékoztatón.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport márciusban Argentínában tartja majd következő tanácskozását.

Le Maire rámutatott, hogy a két nagy nyugat-európai országnak ugyanazok az aggodalmai, és egyaránt szabályozni akarják a kriptodevizák piacát. Közölte, hogy a bitcoinhoz kapcsolódó kockázatokról közös elemzést és szabályozási javaslatokat terjesztenek elő a G20-ak Buenos-Aires-i csúcstalálkozóján márciusban.

A világ legnagyobb és legismertebb digitális devizája, a bitcoin és más nagy piaci kapitalizációjú kriptodevizák értékük jelentős részét veszítették el a hét közepén két nap alatt azokra a jelzésekre, hogy a hatóságok világszerte a kriptopénzek feletti ellenőrzés szigorítására készülnek. A bitcoin árfolyama 10 ezer dollár alá esett, ami kevesebb mint fele a december közepén 20 ezer dollár körül megütött történelmi rekordértéknek.

A bitcoin árfolyama tavaly rohamosan – egy év alatt ezer százalékkal – emelkedett, de rendkívül nagy kilengések mellett. A látványos emelkedés leginkább a kisbefektetőket hozta lázba szerte a világon, a nagy intézményi befektetők túlnyomó része távol maradt a rendkívül kockázatos kriptodevizapiacoktól.

„Honfitársainkkal szemben felelősségünk, hogy megmagyarázzuk a kockázatokat és csökkentsük azokat a szabályozás révén” – hangoztatta Peter Altmaier.

A két miniszter azt is bejelentette, március és június között közös javaslatokat tesznek az euróövezet reformjára, ideértve a bankunió, a tőkeunió és a fiskális konvergencia kérdéseit, hogy még idén megállapodásra jussanak az erősebb integráció kialakításáról. Bruno Le Maire és Peter Altmaier jelezte, hogy a két ország nyitott a többi euróövezeti országot bevonni ebbe a munkába.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »