Az indiai adóhatóság megszorongatja a kriptopénzek befektetőit

Kriptodevizapiaci befektetők százezreinek küldtek ki adóbevallási íveket Indiában, miután egy országos felmérésből kiderült, hogy 17 hónap alatt több mint 3,5 milliárd dollár értékű tranzakciókat hajtottak végre virtuális devizákkal.

Az adóhatóság közlése szerint kilenc indiai kriptodevizakereskedési platformtól gyűjtöttek adatokat, amelyek elemzése után a bitcoinba és más digitális devizákba befektetőket – köztük komoly technológiai tudással rendelkező fiatalokat, ingatlanpiaci szereplőket és ékszerészeket –  felszólították, hogy fizessék meg a tőkejövedelemre kivetett adót.

Az adóhatóság azt is kéri, hogy az adóbevallásban mindenki részletesen tüntesse fel a birtokában lévő kriptodevizákat és az azok megvásárlásához szükséges tőke forrását.

A kormányok világszerte küszködnek azzal a problémával, hogy miként kellene szabályozni a kriptodevizák kereskedését. A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport márciusi csúcstalálkozóján valószínűleg ezt a kérdést is megvitatják a politikai döntéshozók.

Az indiai kormány már több alkalommal adott ki figyelmeztetést, amelyben óva intett a virtuális devizákkal való kereskedéstől, mondván, hogy az hasonlít a Ponzi-sémának is nevezett piramisjátékra, a befektetők naivitását kihasználó csalási rendszerre. Mindazonáltal Indiában mindeddig nem korlátozták a kriptodevizakereskedést. Az indiai pénzügyminisztérium egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője annyit mondott, hogy vizsgálják a szigorítások lehetőségét.

Az indiai vezetés számára a legnagyobb gondot az jelenti, hogy miként tudná megvédeni a külföldi platformokon kereskedő indiai befektetőket. Már több száz befektető tett feljelentést a rendőrségen virtuális devizákkal végrehajtott, csalásnak bizonyult tranzakciók miatt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »