Megkezdődött a szíriai kurdok elleni török hadművelet

A török tüzérség elmúlt napokban leadott lövéseivel „gyakorlatilag megkezdődött” a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térsége elleni hadművelet – jelentette ki Nurettin Canikli török védelmi miniszter pénteken az A Haber török kormányközeli televíziónak adott interjújában.

Arra a kérdésre, hogy a szíriai határ átlépésére mikor kerül sor, a tárcavezető úgy válaszolt: „lehet, hogy ma, lehet, hogy holnap, vagy talán még az este. A török vezetés a katonai beavatkozás „hatásossága, sikeressége és az esetleges veszteségek csökkentése érdekében a legmegfelelőbb időpontot próbálja kiválasztani” – tette hozzá.

Ankara a törökországi kurd szeparatistákhoz hasonlóan az Észak-Szíria túlnyomó részét ellenőrző YPG-t is terrorszervezetnek tartja. A miniszter hangsúlyozta, hogy a terrorizmus mindennemű jelenlétét megszüntetik Észak-Szíriában, és az YPG teljes eltávolítása az egyik alapvető török cél. Rámutatott: az YPG-t legnagyobb számban az Egyesült Államok látja el fegyverekkel, „Törökország fenyegetettségi szintje pedig napról napra nő.”

Canikli kifejtette: Ankara pontosan ismeri az YPG hadi felszereltségét és nagyjából azok elhelyezkedésével is tisztában van. Mintegy 25-30 ezerre emberre elegendő fegyver és lőszer áll a rendelkezésükre – részletezte. Egyúttal kiemelte: a kurd milíciának ugyan harckocsik elleni páncéltörő rakétái is vannak, de Törökország a közelmúltban védelmi rendszert fejlesztett ki azokkal szemben.

Az NTV török hírtelevízió információi szerint az Akkor nevű rendszerrel ellátott 121 páncélos képes lesz másodpercek alatt érzékelni és megsemmisíteni a közeledő lövedéket.

Damaszkusz csütörtökön óva intette Törökországot az afríni hadművelettől, mondván, a szíriai légvédelem készen áll arra, hogy megsemmisítse a Szíria légterébe behatoló török légi célpontokat. Canikli a bejelentésre úgy reagált, hogy a szíriai vezetésnek Oroszország támogatása nélkül, „egymagában korlátozott a kapacitása ennek végrehajtására”. A kijelentést „gondolatként” kell elkönyvelni – fogalmazott a török védelmi miniszter.

Canikli jelezte is, hogy a török vezérkari főnök és a hírszerzés vezetőjének csütörtöki moszkvai látogatását követően a kis létszámú orosz megfigyelőcsapat kivonul Afrínból.

A török erők közben intenzív ágyúzásba kezdtek Afrínnál

Csütörtökön ezzel egy időben az YPG szóvivője, Rodzshat Rodzs a térségből azt jelentette, hogy több kurd falut intenzív tüzérségi tűz alá vettek a török erők. Elmondta, hogy a török hadsereg éjféltájban kezdett tüzelni, s reggelig mintegy hetven lövedéket lőtt ki a térség településeire Szíria északnyugati részén. A szóvivő szerint ez a legintenzívebb támadás, amióta török politikusok azzal fenyegetőznek, hogy Ankara katonai akciót indít a térség ellen.

Rodzs aláhúzta: a kurd fegyveresek az Afrínt érő minden támadásra a lehető legnagyobb erővel fognak válaszolni.

Az Anadolu török állami hírügynökség pénteken röviddel ezután arról számolt be, hogy a török haderő „jogos önvédelem keretében” tíz válaszlövést adott le Hatay tartományból afríni célpontokra. A jelentés nem tisztázta, hogy az incidens mikor zajlott le.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »