Egyelőre nagy kérdőjel az új cseh államfő személye

A 73 éves Milos Zeman vagy a 68 éves Jirí Drahos lesz a negyedszázada alakult Cseh Köztársaság negyedik államfője. Így döntöttek a hét végén a cseh választók, a kilenc elnökjelölt közül ugyanis ezt a két politikust támogatták a legtöbben.

A két jelölt esélyei nagyon kiegyenlítettnek tűnnek, az államfőválasztás második fordulója előtt igencsak kemény kampányra kell számítani. A második forduló súlyát növeli, hogy komoly hatással lesz a folyamatban lévő kormányalakításra, s ez együttesen jóval nagyobb mértékben alakíthatja át a cseh belpolitikát, mintha csak egy „egyszerű” elnökválasztásról lenne szó.

Helyi megfigyelők véleménye szerint Zeman nehéz helyzetben van, és hívei komoly mozgósítására lesz szüksége a sikerhez. Az elnök az első fordulóban nagyjából kétmillió voksot kapott, kihívója 1,4 milliót. A további hét jelölt többsége Drahos támogatására szólította fel híveit. Ha ez megtörténne, akkor a 2. forduló győztese Jirí Drahos lenne 2,8 millió szavazattal, míg Zeman 2,1 millió szavazatot kapna. Ez azonban nem politika, csak puszta matematika, mert nem tudni, hányan mennek el szavazni másodszor is, és egyáltalán nem biztos, hogy mindenki ugyanúgy szavaz majd, mint az első fordulóban, illetve milyenek lesznek a motivációi.

Egy másik tényező, amelyre a cseh sajtó felhívja a figyelmet, hogy míg Prágában Drahos nyert, addig az összes többi régióban Zeman lett a győztes. Drahos eredményei a nagyobb városokban jobbak voltak, mint a kisebb településeken. Zemant tehát a vidéki, más kritériumok szerint pedig a baloldali és az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkező emberek preferálták, míg Drahos a prágai, a nagyvárosi és a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében volt népszerűbb. A nagy kérdés: milyen arányban tudja majd a két jelölt újra mozgósítani híveit a január 26-án és 27-én tartandó második fordulóban?

Prága, 2018. január 11. Milos Zeman újraválaszásáért küzdő cseh államfő plakátja Prágában 2018. január 11-én, a cseh elnökválasztás első fordulójának kezdete előtti napon. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Prága, 2018. január 11.
Milos Zeman újraválaszásáért küzdő cseh államfő plakátja Prágában 2018. január 11-én, a cseh elnökválasztás első fordulójának kezdete előtti napon. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Milos Zeman eddig kampányrendezvényeket nem tartott, a jelöltek nyilvános vitáiba nem kapcsolódott bele, azt állítván, nézetei közismertek, erre nincs szüksége. A második forduló előtt megváltozott helyzetet jól jelzi, hogy az elnök elfogadta ellenfele kihívását két televíziós vitára. Zemant a közvélemény tehetséges és jó vitázónak tartja. Jirí Drahos ezirányú tapasztalatai sokkal mérsékeltebbek. Nagy kérdés, hogy milyen hatása lesz ezeknek a tévévitáknak a választókra. Ugyanakkor az is látható, hogy a cseh média többsége inkább Drahoshoz húz, míg Zemannak folyamatosan vitái vannak az újságírókkal.

Ami a parlamenti pártokat illeti, Andrej Babis kormányfő, az ANO mozgalom elnöke vasárnap ismételten megerősítette, hogy ő személyesen újra Zemant fogja választani. Tomio Okamura, a radikális jobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) elnöke szintén Zeman támogatására buzdította híveit. Hasonlóan nyilatkoztak a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), valamint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) vezetői is. Az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke a párt hétvégi kongresszusán Jirí Drahos támogatására szólította fel a közvéleményt. Drahos támogatása mellett emelt szót a jobboldali TOP 09 és a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) is.

Mindezek alapján a második forduló kimenetele gyakorlatilag megjósolhatatlan; Zeman és Drahos esélyei nagyjából egyformák.

Ezt mutatja Andrej Babis vasárnapi nyilatkozata is, aki bár újra Zeman támogatását jelezte, nyitottnak mutatkozott Drahos felé is: azt mondta, hogy jó kapcsolatban van a cseh tudományos akadémia volt elnökével, és probléma nélkül el tudja képzelni az együttműködést vele.

Andrej Babisnak, akinek első kisebbségi kormánya szinte biztosan nem kap kedden bizalmat a képviselőházban, azonban bizonyára Zeman győzelme kedvezne. A jelenlegi elnök már biztosította Babist, hogy másodszor is őt nevezi ki kormányfőnek, ha sikerül biztosítania új kormánya számára a parlamenti többséget. Drahos ezzel szemben kijelentette: ha ő kerül az elnöki bársonyszékbe, akkor Babis nem kap új kormányalakítási megbízatást, mert a rendőrség büntetőjogi eljárást indított ellene, mert azt gyanítják, hogy a multimilliárdos Babis visszaélt európai uniós támogatásokkal.

Milos Zeman mandátuma március 8-án jár le, és nem kizárt, hogy addig újra kinevezi Babist miniszterelnöknek, még akkor is, ha elveszíti az elnökválasztást. Nem tudni viszont, hogy milyen lenne az új kormány támogatottsága. Az utóbbi napokban a szociáldemokraták vezetői úgy nyilatkoztak, hogy hajlandóak lennének a Babis-kormány támogatására. A párt végső döntését azonban csak február 18-án, a tisztújító pártkongresszuson hozzák meg.

Ám Babis pártjának és a CSSD-nek együtt sincs abszolút többsége az alsóházban, s koalíciójuk csak a kommunisták külső támogatásával lenne működőképes. Vojtech Filip kommunista pártelnök nyilatkozatai azt jelzik, hogy a pártban van erre készség és akarat.

A Polgári Demokratikus Párt (ODS), amelyet Babis ideális partnernek nevezett, már biztosan nem lép koalícióra az ANO-val. Ezt az ODS a hétvégi kongresszusán külön határozatban rögzítette. Az ANO és az ODS együttesen 103 képviselővel rendelkezne a 200 fős alsóházban.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »