Moszkva békebírónak jelentkezett az észak-koreai konfliktus kapcsán

Moszkva kész közvetítő szerepet vállalni Washington és Phenjan között a Koreai-félszigeten kialakult válság enyhítése érekében, ha ezt mind a két fél elfogadja – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában.

„Oroszország készségéről van szó mindkét fél kívánsága esetén. Két fél között közvetítővé válni saját elhatározás alapján nem lehet. Mivel a konfrontatív üzenetváltás Phenjan és Washington között zajlik, értelemszerűen Oroszország készsége arra irányul, hogy megnyissa az utat a feszültség csökkentése előtt” – mondta.

A Koreai-félszigeten a feszültség Észak-Korea nukleáris és rakétakísérleteinek felújítása miatt nőtt meg. Phenjan, 75 napi szünet után, november 29-én újabb rakétát bocsátott fel. December 4-én az Egyesül Államok és Dél-Korea légiereje minden korábbinál nagyobb léptékű hadgyakorlatba kezdett, amit Phenjan élesen elítélt.

Befagyasztották két észak-koreai rakétafejlesztő vagyonát

Az amerikai kormány szankciókat léptetett életbe két észak-koreai állampolgárral szemben, akik fontos szerepet játszanak a phenjani rezsim rakétaprogramjában – közölte a washingtoni pénzügyminisztérium kedden.

A tárca szerint Kim Dzsong Szik és Ri Pjong Csol ballisztikus rakéták fejlesztésében vesz részt. A szankciók értelmében befagyasztották Kim és Ri Egyesült Államokbeli vagyonát, illetve tranzakciós tiltólistára tették őket.

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter elmondta: a döntéssel tovább fokozzák a nyomást a phenjani vezetésen, amelyet így kívánnak eltántorítani atom- és rakétaprogramja folytatásától. Phenjan saját állítása szerint atomtöltettel felszerelhető fegyvereivel képes elérni az Egyesült Államok teljes területét.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken egyhangúlag újabb büntető intézkedéseket szavazott meg Észak-Koreával szemben. Ezek értelmében 90 százalékkal csökkenteni kell a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportját. A határozatban egyúttal felszólították az észak-koreai vendégmunkásokat foglalkoztató országokat, hogy 12 hónapon belül küldjék haza valamennyi vendégmunkást. Phenjan szerint a legújabb szankciók háborús cselekménnyel érnek fel.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »