Trump: Oroszország és Kína jelenti a legnagyobb kihívást

Oroszországot és Kínát emelte ki az Egyesült Államok riválisaként Donald Trump amerikai elnök a hétfőn ismertetett nemzetbiztonsági stratégiájában.

A dokumentum szerint Moszkva és Peking is kihívást jelent az Egyesült Államok erejére, biztonságára és gazdasági virágzására nézve. „Eltökéltek abban, hogy a gazdaságot kevésbé szabaddá és kevésbé igazságossá tegyék, növeljék katonai erejüket, illetve uralják az információ- és adatáramlást, hogy így elnyomhassák lakosságukat és kiterjeszthessék befolyásukat” – szerepel az stratégiában, dacára Trump korábbi igyekezetének, hogy szoros kapcsolatot építsen ki Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökökkel.

A stratégia említést tesz arról is, hogy Oroszország felforgató taktikák korszerűsített változataival próbálja világszerte befolyásolni más országok belügyeit, ugyanakkor közvetlenül nem tett utalást az amerikai hírszerzési szolgálatok egyöntetű megállapítására, miszerint Moszkva állítólag beavatkozott a tavalyi elnökválasztás folyamatába.

A stratégia nem hallgatja el azt sem, hogy a Kínával és Oroszországgal való versengés arra készteti Washingtont, értékelje át politikáját, miszerint a rivális államokkal való együttműködés és bevonásuk a nemzetközi szervezetekbe, „megbízható partnerekké teszi őket”.

Washington, 2017. december 18. Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági stratégiáját ismerteti a washingtoni Ronald Reagen épületben 2017. december 18-án.Trump Oroszországot és Kínát emelte ki az Egyesült Államok riválisaként. (MTI/EPApool/Jim Lo Scalzo)

Washington, 2017. december 18.
Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági stratégiáját ismerteti a washingtoni Ronald Reagen épületben 2017. december 18-án.Trump Oroszországot és Kínát emelte ki az Egyesült Államok riválisaként. (MTI/EPApool/Jim Lo Scalzo)

A mostani dokumentumból kimaradt a Barack Obama elnök 2016-os stratégiájában nemzetbiztonsági kockázatként szereplő klímaváltozás.

Ugyanakkor az irat Észak-Koreát, Iránt és iszlamista szélsőséges csoportokat nevesít fenyegetésként. A szöveg felhívta a figyelmet, hogy Észak-Korea vegyi- és biológiai fegyvereket is fejleszt, amelyeket a phenjani rezsim a rakétáival szintén képes célba juttatni. Trump a stratégia ismertetésekor kiemelte: Washingtonnak nincs választása, mint gondoskodni az Észak-Korea nukleáris- és ballisztikusrakéta programja jelentette fenyegetésről.

Trump emellett megemlítette a gazdasági biztonságot a nemzetbiztonsági stratégia részeként, ígéretet téve a teljes amerikai infrastruktúra újjáépítésére és az Egyesült Államok számára előnyös kereskedelmi kapcsolatok létesítésére.

Leszögezte: a vetélkedés új korszaka köszöntött be, amelyben az Egyesült Államok 2016-os kampány szlogenét – Amerika az első – követve, minden nemzeti erőforrást felhasználva nyerni fog. Mint mondta, a nemzetbiztonsági stratégia az Egyesült Államok területének védelmére összpontosít, aminek részét képezi az amerikai-mexikói határon építendő fal, illetve a bevándorlást korlátozó további intézkedések is.

Az amerikai elnök hangsúlyozta: Washington kész együttműködni más államokkal, de csak olyan formában, amely az amerikai érdekeket is védi.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »