Andrej Babis kormányának programja nem biztos, hogy megkapja a bizalmat

Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában kinevezte az Andrej Babis miniszterelnök vezette új prágai  kormányt.

A kormányfővel együtt 15 tagú kabinetben a miniszteri tisztségeket az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom képviselői és párton kívüli személyiségek töltik be. Az új kabinetben kilenc új miniszter lesz. A tárcavezetők között négy nő van. Az ANO eddigi öt minisztere marad, de ketten új tárcát kapnak: Martin Stropnicky eddigi védelmi miniszter a külügyi tárca élére kerül, míg Karla Slechtová, eddigi regionális fejlesztési miniszter a védelmi tárca irányítását veszi át. Maga az új kormányfő Andrej Babis májusig a Sobotka-kormány első elnökhelyettese és pénzügyminiszter volt. Az új pénzügyminiszter Alena Schillerová, aki eddig a tárcavezető helyettese volt. A belügyminisztériumot Lubomír Metnar fogja irányítani. Két minisztérium – az emberi jogi és a tudományos kutatásokért felelős tárca – megszűnt.

Andrej Babis bejelentette: kormányának programját január 10-én terjeszti a képviselőház elé és kér bizalmat a kabinet számára. A bizalmi szavazás kimenetele egyelőre nagyon bizonytalan, mert eddig majdnem minden parlamenti párt elutasította, hogy kormánykoalícióra lépjen az ANO-val. Ennek alapvető oka, hogy Andrej Babist az EU-támogatásokkal való visszaéléssel vádolja a cseh rendőrség, s ezért bűnügyi eljárás fenyegeti. Megindításához szükséges, hogy a parlamenti alsóház megfossza Babist képviselői mentességétől. A választások előtt, szeptemberben, a képviselőház már egyszer kiadta Babist a rendőrségnek. Októberben Babis újra képviselői mandátumot szerzett, s ezzel mentessége is megújult, így az eljárás felújításához további parlamenti döntésre van szükség.

Prága, 2017. december 13. Andrej Babis cseh miniszterelnök (b2) és Milos Zeman államfő (j2) csoportkép készítésén vesz részt a Babis vezette új cseh kormány tagjaival kinevezésük után Prágában 2017. december 13-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Prága, 2017. december 13.
Andrej Babis cseh miniszterelnök (b2) és Milos Zeman államfő (j2) csoportkép készítésén vesz részt a Babis vezette új cseh kormány tagjaival kinevezésük után Prágában 2017. december 13-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Milos Zeman közölte: amennyiben a kormány januárban nem kapna bizalmat, akkor a második kormányalakítási kísérlettel újra Andrej Babist bízza meg, de több időt ad neki, mint az első körben. Az államfő ugyanakkor a beruházások növelésére bíztatta az új kormányt.

„Aktívabbnak kell lennünk Európában, mint eddig” – jelentette ki a kormány kinevezése után Andrej Babis. Hozzátette, hogy kormánya a cseh nemzeti érdekek érvényesítését kiemelt fontosságúnak tartja. „Minden erőnkkel aktívan harcolnunk kell az illegális migráció ellen és az ország lakossága biztonságának megerősítése érdekében” – szögezte le. Rámutatott, hogy Csehország a világ egyik legkevésbé eladósodott országa és a hatodik legbiztonságosabb ország.

A cseh sajtó  nagy része arra számít, hogy az Andrej Babis vezette kormány januárban nem kap bizalmat a parlamentben és egy második kormányalakítási kísérletre is szükség lesz, sőt az előrehozott választás sem kizárható. Milos Zeman úgy látja, hogy a parlamenti pártok közül néhány hajlik arra, hogy a második körben megállapodjon az ANO-val a kormányzati együttműködésről. Eddig csak a kommunista párt jelezte, hogy bizonyos feltételek mellett megtűri a Babis-kabinetet. A Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom az egyetlen amely hajlandó lett volna koalícióra lépni az ANO-val, de azt Babisék elutasították. A migráció és EU-ellenes SPD-t a cseh sajtó szélsőségesnek tartja.

Korábban írtuk: Andrej Babis az új cseh miniszterelnök

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »