Kamatot emelhet szerdán a Fed

Elemzők azzal számolnak, hogy kamatot emel szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed és hogy jövőre további kamatemelések lesznek.

A Fed legutóbbi, november eleji kamatdöntő ülésén nem változtatott a június óta érvényes 1,25 százalékos kamatszinten, de jelezte, hogy az év végéig kamatot emelhet, mert a gazdaság élénkül, ellenálló volt a romboló hurrikánokkal szemben. A Fed idén eddig két alkalommal emelt kamatot, először márciusban, majd júniusban.

Szakértők várakozása szerint a Fed 25 bázisponttal emeli az alapkamatot szerdán. A kamatemelési várakozást erősíti, hogy fokozatosan erősödik az amerikai gazdaság, a munkanélküliek száma egyre fogyóban, míg a 12 havi infláció a Fed szerint középtávon az általa célnak tekintett 2 százalék körül stabilizálódik, míg jelenleg még alatta van.

Az amerikai hazai össztermék (GDP) a harmadik negyedévben három éve legnagyobb ütemben 3,3 százalékkal nőtt. A második negyedévben a gazdaság 3,1 százalékkal, az első negyedévben 1,2 százalékkal bővült.

A Fed kedden kezdődő kétnapos ülése utáni közleményében utalások lehetnek a monetáris szigorítás jövő évi ütemére nézve. Az AP által idézett szakértők 41 százaléka három kamatemelést vár jövőre, 38 százaléka két, 17 százaléka négy kamatemeléssel számol 2018-ban.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »