Rakétatámadások közepette kér nyugalmat Trump

Rakéta csapódott be pénteken az izraeli Szderótban, sérültek nincsenek, csak anyagi károk keletkeztek.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a rakétát a Gázai övezetből indították. A városban megszólaltak a légvédelmi szirénák. A keletkezett robbanásban autók rongálódtak meg.

Pénteken ez már a harmadik rakéta volt, amelyet palesztin területről lőttek ki. A nap folyamán egy rakétát a Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer semmisített meg. Ez alkalommal sem sérült meg senki. A hadsereg később beszámolt arról, hogy palesztin területről egy további rakétával vették célba az zsidó állam déli területét.

Megsokasodtak a rakétatámadások azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán közölte, az Egyesült Államok Izraelben lévő nagykövetségét Tel-Avivból áthelyezik Jeruzsálembe, amelyet Izrael fővárosaként ismer el. Trump bejelentésére számos muszlim ország felháborodottan reagált, több közülük fenyegető hangnemben. A Hamász palesztin mozgalom, amely a Gázai övezetet uralja, egyenesen felkelésre (intifádára) szólított fel, vélhetően ennek hatására törtek ki az erőszakos tiltakozások a palesztin területeken.

Az izraeli légierő a Hamász gázai célpontjaira mért légicsapásokat

Izraeli harci gépek légicsapásokat mértek szombatra virradóra a Gázai övezetben a Hamász radikális palesztin szervezet létesítményeire, miután előző este az onnan kilőtt rakéták csapódtak be a zsidó állam területén.

Berlin, 2017. december 8. Palesztin zászlókkal tüntetnek a Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem státuszáról tett bejelentése ellen Berlinben 2017. december 8-án. Trump két nappal korábban bejelentette, hogy az Egyesült Államok Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának. (MTI/EPA/Ha Jang Dzson)

Berlin, 2017. december 8.
Palesztin zászlókkal tüntetnek a Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem státuszáról tett bejelentése ellen Berlinben 2017. december 8-án. Trump két nappal korábban bejelentette, hogy az Egyesült Államok Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának. (MTI/EPA/Ha Jang Dzson)

Szombatra virradóra az izraeli védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy válaszul a rakétatámadásokra harci gépei négy célpontot – két fegyvergyártó üzemet, egy fegyverraktárt és egy katonai bázist – semmisítettek meg a Gázai övezetben, mindegyikre több csapást mérve. A védelmi tárca közleményében arra figyelmeztetett, hogy a lakott területek elleni rakétatámadások durva agressziónak minősülnek, és a Hamászt terheli a felelősség a polgári lakosság életét veszélyeztető rakéta-, illetve mindenfajta más támadásért, amely a Gázai övezetből indul.

Az izraeli légierő pénteken is légicsapásokat mért a Hamász egyik kiképző táborára és lőszerraktárára, válaszul az onnan indított rakétatámadásokra. Palesztin források szerint 25 ember, köztük hat gyerek megsebesült.

Berlin, 2017. december 8. Muszlim férfiak imádkoznak egy palesztin szimpátiatüntetésen a washingtoni Fehér Háznál 2017. december 8-án, két nappal az után, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette: az Egyesült Államok Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Berlin, 2017. december 8.
Muszlim férfiak imádkoznak egy palesztin szimpátiatüntetésen a washingtoni Fehér Háznál 2017. december 8-án, két nappal az után, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette: az Egyesült Államok Tel-Aviv helyett Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának. (MTI/EPA/Michael Reynolds)

Trump nyugalomra szólított Jeruzsálemről hozott döntését követően

Nyugalomra és higgadtságra szólított pénteken Donald Trump amerikai elnök azt követően, hogy korábban bejelentette, az Egyesült Államok Izraelben lévő nagykövetségét Tel-Avivból áthelyezik Jeruzsálembe, amelyet Izrael fővárosaként ismer el. A döntés miatt a közel-keleti régióban tiltakozások kezdődtek, amelyekben legalább egy ember meghalt, 760 megsebesült.

Raj Shah fehér házi szóvivő az Air Force One elnöki repülőgép fedélzetén, amely Trumpot Floridába egy kampányrendezvényre szállította, azt mondta, az elnök nyugalomra és önuralomra szólított, egyben reményét fejezte ki, hogy a türelem hangja elnyomja a gyűlöletet keltőkét. Arra a kérdésre, Trumpot figyelmeztették-e, hogy döntése erőszakos tiltakozásokhoz vezethet, Shah azt felelte: az elnök teljes mértékben tisztában volt annak lehetséges következményeivel. Hozzátette, Trump elkötelezett aziránt, hogy tartós béke szülessen Izrael és a palesztinok között.

Haley: az USA továbbra is hiteles közvetítő Izrael és a palesztinok között

„Az Egyesült Államoknak továbbra is van hitele mindkét féllel szemben – állította Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet. Sem az ENSZ, sem bármely országcsoport Izraeltől soha nem fog olyan megállapodást kicsikarni, amely nem veszi figyelembe Izrael biztonságát” – tette hozzá.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését Nagy-Britannia, Franciaország, Svédország, Bolívia, Uruguay, Olaszország, Szenegál és Egyiptom kérésére hívták Donald Trump döntését követően. A Trump-kormányzat új béketerven dolgozik – közölte Haley, de erről nem árult el részleteket.

Az ENSZ-nagykövet felszólított minden országot, hogy – mint fogalmazott – a következő napokban mérsékelje a kijelentéseket és a cselekedeteket. Leszögezte: bárki, aki Trump bejelentését erőszak ürügyéül használja fel, csak azt bizonyítja, hogy alkalmatlan partner a békéhez.

New York, 2017. december 8. Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a Jeruzsálem státuszáról tartott rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2017. december 8-án. Haley kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is hiteles közvetítő Izrael és a palesztinok között. (MTI/AP/Richard Drew)

New York, 2017. december 8.
Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a Jeruzsálem státuszáról tartott rendkívüli ülésén a világszervezet New York-i székházában 2017. december 8-án. Haley kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is hiteles közvetítő Izrael és a palesztinok között. (MTI/AP/Richard Drew)

Az ENSZ közel-keleti különmegbízottja, Nikolai Mladenov nemzetközi erőfeszítéseket sürgetett az izraeli-palesztin béke előmozdításának érdekében, és figyelmeztetett, hogy a konfliktust nem lehet megoldani, ha belefullad a közel-keleti vallási radikalizmus örvényébe. Mladenov megismételte António Guterres főtitkár kijelentését, aki szerint az izraeli-palesztin konfliktust közvetlen tárgyalások útján kell megoldani. Nincs B terv a kétállami megoldáshoz – szögezte le.

Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Svédország és Németország nagykövete a Biztonsági Tanács ülése után tett közös nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Donald Trump jeruzsálemmel kapcsolatos döntése nem felel meg az ENSZ BT határozatainak, és nem segíti elő a térség békéjét. A nagykövetek felszólítottak valamennyi felet és térségbeli szereplőt, hogy dolgozzanak együtt a nyugalom megőrzésén.

Forrás: MTI/dpa/TASZSZ/Reuters/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »