Enyhül a THAAD rakétavédelmi rendszer miatt kialakult feszültség

Kína engedélyezte a kínai utazási irodáknak, hogy ismét szervezhessenek utakat Dél-Koreába turistacsoportok számára, miután tavasszal a THAAD rakétavédelmi rendszer dél-koreai telepítése miatt elhidegült a két ország egymástól  – jelentette kedden az AFP francia hírügynökség.

Pekingi utazási irodák megerősítették, hogy a turisztikai hivatal engedélyezte a csoportos utak szervezését. Az AFP megjegyezte, hogy az ország más városainak irodáit egyelőre nem értesítették a tilalom feloldásáról. A kínai kormány hivatalosan tagadja, hogy tiltást rendelt volna el.

Kína márciusban tiltotta meg a turisztikai célú beutazást Dél-Koreába, miután megkezdődött a THAAD rakétavédelmi rendszer telepítése. Peking azért kifogásolja az amerikai THAAD-rendszert, mert radarjának hatósugara eléri Kína területét, és ezzel Peking szerint veszélyezteti a kínai nemzetbiztonságot.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Erőteljesen romlik Kína és Dél-Korea viszonya a THAAD rakéták miatt

Nem hatott Kína fenyegetése, épül a THAAD Dél-Koreában

Kína – a dél-koreai Csongdzsu környékének számos lakójával együtt – határozottan ellenzi a rendszert, amelynek kiépítését Washington és Szöul az észak-koreai rakétafenyegetésre hivatkozva tart szükségesnek.

Az ázsiai óriás a beutazási tilalom mellett számos, hivatalosan nem bejelentett szankcióval is sújtott dél-koreai vállalatokat és üzleteket Kínában, amit a dél-koreai gazdaság meg is érzett, gyengült az export és lassult a gazdasági növekedés.

Peking és Szöul októberben kezdett ismét közeledni egymáshoz, a beutazási tilalom feloldása is ennek jele lehet.
Mun Dzse In dél-koreai államfő decemberben tervez Pekingbe látogatni.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »