Erős a brit bankrendszer, a rendezetlen Brexitet is elviselné

A Bank of England stressztesztje azt mutatja, hogy egyetlen brit nagybank sem szorul tőkehelyzetének erősítésére, de a rendezetlen Brexit és egy világgazdasági recesszió egyszerre történő bekövetkezése okozhatna gondokat.

A brit jegybank idei stressztesztjében alkalmazott forgatókönyv azt szimulálta, hogy a brit eszközök befektetői kereslete hirtelen elapad, a font mélységi rekordra gyengül a dollárral szemben, a jegybanki alapkamat a jelenlegi 0,50 százalékról egy menetben 4,00 százalékra emelkedik, a kereskedelmi ingatlanok ára átlagosan 40 százalékkal, a lakóingatlanoké pedig 33 százalékkal zuhan. Ez árzuhanási rekord lenne a brit ingatlanpiacon.

A Bank of England legújabb stressztesztjének eredményei szerint a brit bankrendszer elviselné a brit és a világgazdaság egyidejű súlyos visszaesését, és a brit EU-tagság rendezetlen körülmények közötti megszűnésének sokkját is, de ha a kettő egyszerre következne be, az a szimulációban vizsgált legrosszabb forgatókönyveknél is súlyosabb helyzetet idézhet elő.

A Bank of England szerint a stresszteszt eredményei összességében azt mutatják, hogy – a most alkalmazott vizsgálati módszer három évvel ezelőtti meghonosítása óta először – egyetlen brit nagybank sem szorul tőkehelyzetének erősítésére.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek