Megfúrják az EKB rossz hitelek elleni lépését

Az Európai Unió Tanácsának megítélése szerint az Európai Központi Banknak (EKB) nincs felhatalmazása arra, hogy felkérje az euróövezet bankjait, fordítsanak több pénzt a rossz hitelek fedezésére.

A tanács, amely múlt héten csütörtökön adta ki nem kötelező érvényű állásfoglalását, azt kérte az Európai Központi Banktól, hogy dolgozza át javaslatát.

Az Európai Központi Bank október elején nyilvánosságra került tervezetéből az derült ki, hogy új banki iránymutatás kiadását tervezi, amely szerint a pénzintézeteknek a következő években a nem teljesítő hiteleik 100 százalékára céltartalékot kell képezniük. Az EKB célja az, hogy a nem teljesítő hitelek további halmozódását megakadályozza.

Az euróövezet bankjai közel ezer milliárd euró értékű rossz hitelt halmoztak fel, ami egyebek között azért jelent problémát, mert visszafogja a hitelezést, csökkenti az alacsonyan tartott kamatok élénkítő hatását.

Az Európai Unió Tanácsa szerint azonban az EKB túllépte hatáskörét a javaslattal, ugyanis az euróövezeti jegybank nem fogadhat el olyan, a banki céltartalékolás szabályozó intézkedéseket, amelyeket az Európai Unió törvényhozása nem harmonizált. Az EKB kötelező banki intézkedéseket nem az egész bankrendszerre, csak bizonyos bankok számára hozhat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek