Ellentmondásos hírek a libanoni miniszterelnök hazatéréséről

Szaad Haríri, Libanon Szaúd-Arábiában lemondott kormányfője egy Twitter-üzenetben péntek este közölte: úton van a rijádi repülőtérre. Pártjának egy tagja azt mondta, Párizsba utazik, de onnan még nem tér vissza Bejrútba.

Ezzel szemben a miniszterelnökhöz közeli egy forrás azt mondta, hogy Haríri párizsi látogatása után hazatér, hogy véglegesítse lemondását. Michel Aun libanoni elnök ugyanis nem fogadta a kormányfő lemondását míg azt személyesen be nem nyújtja.

Haríri vélhetően bizonyítani kívánta a Twitter-bejegyzéssel, hogy szabad akaratából tartózkodott Rijádban, a szaúdiak nem tartják fogva. „Azt állítani, hogy Szaúd-Arábiában fogva tartanak és nem engednek távozni, hazugság. Úton vagyok a repülőtérre” – írta a libanoni miniszterelnök.

Kép forrása: Twitter

Kép forrása: Twitter

Haríri november 4-én Szaúd-Arábiából közvetített tévéadásban jelentette be, hogy leköszön tisztségéről, mert félti az életét, illetve mert – szavai szerint – Irán és a Hezbollah radikális síita szervezet rátette kezét az országára.

Libanoni kormánykörökben ezután az a hír terjedt el, hogy Harírit a szaúdi hatóságok kényszerítették lemondásra, és házi őrizetbe helyezték. A kormányfő kedden azt közölte, hogy két napon belül visszatér Bejrútba, de ez nem történt meg.

Emmanuel Macron francia államfő szerdán egy közleményben bejelentette, hogy meghívta Franciaországba Harírit, miután telefonon beszélt vele és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel. Macron hozzátette, hogy a meghívás néhány napra szól, nem jelenti azt, hogy az emigrációba vonulás lehetőségét ajánlották volna fel neki. Michel Aun libanoni elnök csütörtökön a Twitterre feltett üzenetében azt írta, reméli, véget ér az ország politikai válsága azzal, hogy Haríri elfogadta a francia meghívást.

Az államfőhöz közeli források szerint Aun kijelentette: Libanon hű marad korábbi politikájához, amely szerint távol tartja magát a regionális konfliktusoktól, különösen azoktól, amelyek az arab országok között keletkeznek.

Haríri korábban felvetette, visszavonja lemondását, ha a Hezbollah ígéretet tesz arra, hogy kimarad a regionális konfliktusokból. Úgy tartják, hogy Aun közel áll a szélsőséges mozgalomhoz, amely Haríri egységkormányának tagja.

Eközben konzultáció céljából Szaúd-Arábia hazarendelte németországi nagykövetét, miután Sigmar Gabriel német külügyminiszter libanoni kollégájával, Gibran Bászillal tartott közös sajtótájékoztatójukon Rijád szerint alaptalan állításokat tett. A szaúdi külügyminisztérium közölte: panaszlevelet nyújt át Németország rijádi nagykövetének, hogy tiltakozzon Gabriel „szerencsétlen és indokolatlan” állításai ellen.

A német külügyminiszter Berlinben csütörtökön azt mondta, hogy Libanon súlyos politikai válság elé néz, amely katonai konfliktussá fajulhat. Ennek elkerülése érdekében Harírinek haza kell térnie – szögezte le, hozzátéve, hogy Libanonnak nem szabad „Szíria, Szaúd-Arábia vagy mások játékszerévé” válnia. Az SPA szaúdi hírügynökség jelentése szerint Gabriel „kalandozásnak” nevezte Rijádnak a térségben folytatott politikáját.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP/dpa

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »