A menekültek családegyesítési joga miatt nincs még német koalíció

A pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett kormány megalakításáról csaknem egy hónapja, október 18-án kezdett előzetes egyeztetést csütörtökön akarták befejezni a négy párt vezetői, de vasárnapra tolták ki a határidőt, mert továbbra sincs megállapodás egyes kérdésekben.

Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke pénteken az N24 hírtelevíziónak azt mondta, reméli, hogy vasárnap dűlőre jutnak, és így kiderül, hogy érdemes-e megkezdeni a hivatalos koalíciós tárgyalásokat.

A leginkább vitatott ügy az oltalmazott státust szerző menedékkérők családegyesítési joga. A CDU/CSU és az FDP szerint korlátozni kell a szülőkből és kiskorú gyermekekből álló, úgynevezett magcsaládra vonatkozó családegyesítési jogot, de a Zöldek ezt ellenzik.

Horst Seehofer az N24-nek elmondta, hogy a Zöldek által szorgalmazott megoldás révén több százezer ember költözhet Németországba, miközben a CDU/CSU részéről „mi valójában egyáltalán nem akarunk családegyesítést azoknak az embereknek, akik csak átmenetileg kapnak védelmet nálunk”. Az oltalmazottak családját a hazájukban, a származási országukban kell egyesíteni – hangsúlyozta.

Oltalmazott státus azoknak a menedékkérőknek jár, akik nem felelnek meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de nem lehet hazaküldeni őket, mert hazájukban súlyos sérelem érheti őket. Idén az első fél évben nagyjából 70 ezer, tavaly pedig mintegy 150 ezer menedékkérő kapott ilyen jogállást.

Ehhez a menedékjogi státuszhoz sokáig nem járt családegyesítési jog Németországban, csak 2015-ben, röviddel a nemzetközi migrációs válság elmélyülése előtt vezették be, és 2016 elején két évre felfüggesztették, hogy ne terhelődjön túl a menekültügyi rendszer. A vita így arról szól, hogy a 2015-ös reform előtti vagy utáni szabályozás érvényesüljön-e 2018 márciusától, amikor lejár a kétéves moratórium.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A menekültügy mellett egy sor további területen is vannak nyitott kérdések, például a közlekedéspolitikában és a költségvetési politikában. Amennyiben az egyeztetések arra az eredményre vezetnek, hogy nem érdemes hivatalos koalíciós tárgyalásokat kezdeni, mert nincs esély a megállapodásra, alternatívaként szóba jöhet a jelenlegi koalíció, a CDU/CSU és a szociáldemokrata párt (SPD) kormányzásának folytatása, azonban az SPD továbbra is azt hangoztatja, hogy a következő ciklust ellenzékben tölti el.

Lehetséges a kisebbségi kormányzás is, bár erre nincs példa a második világháború utáni német történelemben, illetve megoldás lehet az előrehozott választás, azonban egy pénteken ismertetett felmérés szerint az erőviszonyok szinte egyáltalán nem változtak a szeptemberi szövetségi parlamenti választáshoz képest.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »