A hiperinfláció miatt bitcoinba fektet Zimbabwe népe

A világ legtöbb befektetője számára a bitcoin egy folyamatosan ingadozó és rendkívül rizikós befektetés. A zimbabwei embereknek azonban úgy tűnik, a kriptovaluta ritka védelmet nyújt a hiperinfláció és a pénzügyi összeomlás ellen.

Néhányan kétségbeesésükben fordulnak a bitcoinhoz, mivel bankbetétjeik napról napra sokat veszítenek értékükből, míg mások az online pénzt a háztartásban használják, például a külföldön tanuló családtagokat támogatják ilyen formában.

Az eredmény meglepő. A bitcoin múlt héten mért 7,888 dolláros értéke rekord magas és látványos volt, ez ugyanis hétszeres növekedés az év eleje óta. De a hararei kriptovaluta tőzsdén, a Golix-on a bitcoin értéke elérte a 13 900 dollárt.

A nemzetközi figyelmeztetések ellenére – miszerint a bitcoin buborék bármelyik percben kipukkadhat – a szörnyű állapotban lévő zimbabwei pénzügyi rendszer arra bátorítja az embereket, hogy vállaljanak kockázatot.

Zimbabwéban ugyanis újra hiperinfláció van

Alig egy évtizeddel azután, hogy az akkori hiperinfláció elértéktelenítette a zimbabwei dollárt és vele együtt az emberek nyugdíját és megtakarításait, a délkelet-afrikai országban nemrég ismét jelentősen nőni kezdtek az árak.

Zimbabwe 2009-ben az amerikai dollárt, a brit fontot és a dél-afrikai randot tette meg hivatalos fizetőeszköznek, miután  elszabadult az infláció, aminek a mértékére csak következtetni lehet. A kormány ugyanis 2008-ban leállította az ezzel kapcsolatos adatközlést az egyes termékek árának követhetetlensége miatt. Egyes számítások szerint 2008 októberében az infláció 79,6 milliárd százalék volt, röviddel később már 500 milliárd százalék. A kormány egyre magasabb névértékű bankókat bocsátott ki. A 100 ezer milliárd címletű volt a legnagyobb, ezt valamikor 2009 elején hozta forgalomba a zimbabwei jegybank. 2009 áprilisában megszüntették a nemzeti valuta, a zimbabwei dollár használatát.

A nemzeti deviza elértéktelenedése annak a  gazdaságpolitikának a következménye, aminek a hatására az egykor virágzó gazdaság totálisan összeomlott, az egykor Afrika éléskamrájának nevezett országban súlyos élelmiszerhiány alakult ki. Az elmúlt nyolc évben ugyan nagyjából stabilizálódott a pénzügyi helyzet, az elmúlt két hónapban azonban akuttá vált a devizahiány és ebből adódóan sok termék eltűnt a boltok polcairól, más cikkeknek az ára pedig szinte naponta emelkedik.

A viszonylagos stabilitás időszaka után készpénzhiány állt be, így a zimbabweiek elektronikus bankszámlákkal rendelkeznek, amelyeket hivatalosan dollárnak hívnak, de jóval alacsonyabb és gyorsan csökkenő értékűek. Például januárban, ha 100 dollár készpénzt szerettek volna felvenni, 120 dollárt kellett átutalniuk a számlájukról a párhuzamos piacon lévő eladónak. Most ez az ár 180 dollár, amit viccesen csak „zollárnak” neveznek.

Szinte minden hazai tranzakció bankkártyával vagy mobiltelefonon keresztül történő átutalással történik. És egyes közgazdászok havonta 50 százalékos zollár árfolyam-növekedést mérnek, amely nagyon messze van a hivatalos, dollárban számított, 0,38 százalékos aránytól.

A zimbabweiek ezért olyan dolgokba fektetnek, amelyekről úgy gondolják, hogy megőrzik az értéküket. „Minden megtakarításomat bitcoinra váltottam, mert ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjem a befektetéseimet” – mondta Arnold Manhizwa, aki egy fővárosi informatikai és távközlési cégnél dolgozik.

Az olyan emberek számára, mint a Manhizwa, a bitcoin egy biztonságos menedék. „Ha van 500 dollárom a bankban, soha nem fogom visszakapni, és végül elveszítem az egészet. A bitcoinom értéke azonban napról napra növekszik” – fogalmazott.

Nyilvánvaló kockázatok

Globálisan az összes virtuális valuta több mint 170 milliárd dollárt ér, a bitcoin értéke pedig 2011 óta minden évben meghaladta az összes hagyományos devizáét, kivéve 2014-ben. Számos nemzetközi befektető azonban a mai napig úgy tekint rá, mint egy átláthatatlan eszközre, amelyet a fegyvercsempészek és a kábítószer-kereskedők használnak.

A kockázatok egyértelműek. A rekord elérése után a bitcoin nemzetközi ára több mint 1000 dollárt esett a múlt héten kevesebb, mint 48 óra alatt. Zimbabwében a Golix honlapja vasárnap egy ponton azt mutatta, hogy az ár 11 000 dollár alá csökkent, amely körülbelül nyolc százalékos esés 24 órán belül.

„Mindezt összehasonlítva a zollárral azonban sokan még így is értéktartóbbnak gondolják a bitcoint” – mondta a Golix elemzője, Taurai Chinyamakobvu. „Ugyanez igaz egyébként más pénzügyi válságban lévő országokra is, mint például Venezuela, ahol a bitcoin ára szintén meredeken emelkedett” – tette hozzá.

Külföldi fizetések

Az infláció elleni védekezés mellett a bitcoin azért is vonzó a zimbabweiek számára, mert a bankok nagyon megnehezítik a külföldi fizetéseket azáltal, hogy korlátozzák vagy éppen le is állítják a Visa és Mastercard tranzakciókat. A bitcoinnal azonban az emberek megkerülhetik a bankot, és árut vagy szolgáltatást vásárolhatnak attól a növekvő számú tengerentúli kereskedőtől, akik elfogadják a digitális valutát.

A központi bank, amelynek hivatalosan jóvá kell hagynia a tengerentúli tranzakciókat, valamint rangsorolja a különféle szükségleteket, korábban kimondta, hogy Zimbabwénak több mint 500 millió dollárnyi függőben lévő külföldi tranzakció-hátraléka van.

„Az a szoftverfejlesztő, aki szoftvert szeretne vásárolni, soha nem kapná meg erre a prioritást a bankjától. Ezért használja a bitcoint erre a kifizetésre. Mások arra használják, hogy pénzt küldjenek a külföldön tanuló gyermekeiknek” – mondta a Golix elemzője.

Azonban ez egy olyan piac, amelyről a külföldiek nagyrészt hiányoznak. Technikailag, a tengerentúli befektetők vásárolhatnak bitcoint a nemzetközi piacon, amelyet majdnem kétszer annyiért adhatnának el Zimbabwében. A helyzet azonban az, hogy a kifizetés zollárban történne. Az elemzők elismerik, hogy a helyi árak vonzónak tűnnek, de ugyanakkor megjegyzik: ha a külföldiek Zimbabwében adják el a bitcoinjukat, nem lesz módjuk a pénzük felvételére.

Forrás: Reuters / MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »