Izrael és Szaúd-Arábia támogatja a libanoni miniszterelnök lemondását

Libanon túl gyenge ahhoz, hogy elviselje Szaad Haríri lemondását, és nem engedheti meg magának, hogy szembeszálljon Iránnal – jelentette ki szombaton a libanoni kormányfő lemondása után Valid Dzsumblatt korábbi libanoni drúz vezető. Irán szerint a lemondás ürügyén Washington és Rijád feszültséget akar szítani a térségben, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig Irán ambícióira figyelmeztető vészjelzésként értelmezte Haríri lemondását.

A tisztségéből távozott libanoni miniszterelnökhöz közeli, névtelenséget kérő forrás a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy Haríri biztonsági megfontolásokból egyelőre távol marad Libanontól. Anélkül, hogy további részletekbe bocsátkozott volna, az illetékes hozzátette: Haríri több arab országot érintő körútra indul, hogy a hazájában kialakult helyzetről tárgyaljon.

Szaúd-Arábia támogatásáról biztosította a libanoni miniszterelnök lemondását. Haríri – Szaúd-Arábia szövetségese – arra hivatkozva jelentette be szombaton a lemondását, hogy az életére törnek. Az al-Arabíja és al-Musztakbal arab tévécsatornákon közvetített beszédében Haríri kikelt Irán és libanoni szövetségese, a síita Hezbollah szervezet ellen. Lemondása révén ismét előtérbe került a síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia térségbeli rivalizálása – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

„Aggódom a gazdaság és természetesen a politika miatt. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy Libanonból harcoljunk az irániak ellen” – mondta a brit hírügynökségnek a veterán libanoni politikus, aki a Hezbollahhal való kompromisszum híve, amíg létre nem jönnek a regionális szaúdi-iráni párbeszéd térségbeli feltételei.

„Libanonnak van elég problémája. Túl gyenge egy ilyen lemondáshoz, mert annak nagyon negatív hatása lesz” – mondta a gyakran „királycsinálóként” fellépő, legbefolyásosabb libanoni politikus, aki „érthetetlennek” nevezte Haríri döntését. Ali Haszan Halíl libanoni pénzügyminiszter viszont úgy vélte, hogy a libanoni gazdaságot és a fontot nem veszélyezteti Haríri lemondása.

Michel Aun libanoni államfő közölte, várja Haríri visszatérését az országba, hogy személyesen tájékoztassa őt lemondásának okairól. Haríri telefonon hívta fel Rijádból Aunt, hogy közölje vele a döntését, miután pénteken váratlanul a szaúdi fővárosba utazott – közölte az elnöki hivatal sajtóosztálya.

Szelím Dzsríszáti igazságügy-miniszter, a Hezbollah szövetségese kijelentette, hogy Haríri lemondását illetően „gyanús az időzítés és a média, amelyet a beszédéhez felhasznált”. Az al-Dzsadíd bejrúti televízió úgy tudja: Haríri szombati televíziós beszédét Rijádban vették fel, és onnan is sugározták.

A lemondásra külföldről elsőként Irán reagált, amely szerint a lépés célja a libanoni és közel-keleti helyzet kiélezése. A teheráni külügyminiszter tanácsadója, Hoszein Sejholiszlam szerint a libanoni miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök kormányzatának és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökösnek a nyomására hozta meg döntését – jelentette a MEHR iráni hírügynökség. Sejholiszlam szerint a libanoni kormányfő lemondása Washington és Rijád válasza az Iszlám Állam terroristáinak szíriai vereségére.

Bahram Kászimi, az iráni külügyminisztérium szóvivője a tárca honlapján kiadott közleményben leszögezte: „Az, hogy a libanoni kormányfő megismételte a cionisták, a szaúdiak és az amerikaiak Irán elleni valószínűtlen és alaptalan vádjait, arra utal, hogy lemondása újabb forgatókönyv arra, hogy feszültséget szítsanak Libanonban és a térségben”.

Haríri lemondása és nyilatkozatai „a nemzetközi közösséghez intézett figyelmeztetés, hogy lépjen fel az iráni agresszió ellen” – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu a hivatala által kiadott közlemény szerint. „Ez az agresszió nemcsak Izraelt, hanem az egész Közel-Keletet veszélyezteti” – jelentette ki az izraeli kormányfő. Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter szerint Haríri csak megerősítette, amit Izrael hosszú ideje hangoztat.

A szaúdi királyság „támogatja Szaad Haríri azon döntését, hogy távozik tisztségéből” – mondta az al-Arabíja televíziónak szombaton Tamer asz-Szabah, a Perzsa(Arab)-öböl ügyeiért felelős szaúdi államminiszter. A miniszter elutasította azt az iráni kijelentést, amely szerint Rijád bírta volna rá Harírit a távozásra.

Tamer asz-Szabah október 30-án azt követelte a libanoni kormánytól, hogy szabaduljon meg a Hezbollah színeiben politizáló két miniszterétől, amely szervezet szerepel a terrorszervezetek listáján. Szombaton megismételte ezt a követelést, arra hivatkozva, hogy „a terrorizmushoz való ragaszkodása miatt a Hezbollah nem lehet a libanoni kormány része”.

Az al-Arabíja televízió szombaton meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy több nappal korábban merényletet terveztek Haríri ellen. A forrás szerint az összeesküvők Bejrútban hatástalanították a megfigyelő tornyok kameráit, ahol a miniszterelnök konvoja elhaladt.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ/EFE/ANSA/AP/AFP/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »