Amerikában radikalizálódott a New York-i merénylő

A nyolc halálos áldozatot követelő keddi New York-i merénylet elkövetője kapcsolatban állt az Iszlám Állammal és az Egyesült Államokban radikalizálódott – erősítette meg az amerikai sajtóértesüléseket Andrew Cuomo, New York állam kormányzója szerdán a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva.

A 29 éves üzbég származású férfit, akit Sayfullo Saipov néven azonosítottak a hatóságok, egy „megrontott, hitvány alak, aki kapcsolatban állt az Iszlám Állammal, és az Egyesült Államokban radikalizálódott” – mondta, és hozzátette: a merénylő a magányos farkas modellje.

Az amerikai hatóságok adatai szerint a merénylő az Egyesült Államokba érkezése után kezdett el informálódni az Iszlám Államról és az radikális iszlámizmusról – mondta a belügyi szervektől kapott tájékoztatása alapján, de más részleteket nem közölt a jelenleg is folyó nyomozásról. A kormányzó hangsúlyozta, hogy a merénylet nem fogja elhinteni a terrorfélelmet a New Yorkiak körében.

New York, 2017. november 1. Helyszínelők a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékműve közelében 2017. november 1-jén, ahol az előző napon az üzbég származású 29 éves Sayfullo Habibullaevic Saipov bérelt kisteherautóval kerékpárútra hajtott, és legkevesebb nyolc személyt halálra gázolt, tucatnyit megsebesített. A férfit őrizetbe vették. (MTI/EPA/Justin Lane)

New York, 2017. november 1.
Helyszínelők a New York Manhattan városrészében levő egykori Világkereskedelmi Központ (WTC) emlékműve közelében 2017. november 1-jén, ahol az előző napon az üzbég származású 29 éves Sayfullo Habibullaevic Saipov bérelt kisteherautóval kerékpárútra hajtott, és legkevesebb nyolc személyt halálra gázolt, tucatnyit megsebesített. A férfit őrizetbe vették. (MTI/EPA/Justin Lane)

Donald Trump amerikai elnök szerdai Twitter-üzenetében az amerikai külügyminisztérium vízumlottó rendszerét kárhoztatta, amelynek keretében az Egyesült Államokba érkezhetett a merényletet elkövető üzbég férfi. „A terrorista az úgynevezett sokszínű vízumlottó program keretében jött hazánkba” – írta üzenetében, amelyben kárhoztatta Chuck Schumert, New York demokrata párti szenátorát, amiért támogatta a programot az amerikai kongresszusban. „Én érdemeken alapuló vízumprogramot akarok, nem a demokraták lottórendszerét. Sokkal szigorúbbnak kell lennünk” – írta az elnök.

A köznyelvben zöldkártyaprogramnak nevezett vízumrendszer keretében 1995 óta mintegy 50 ezer embert engedtek be évente az Egyesült Államokba a több millió jelentkezőből.

Az üzbég származású elkövető hét évvel ezelőtt vízumlottóval érkezett az Egyesült Államokba. Cuomo kormányzó szerint az elnök mikroblog-bejegyzése „nem segített”. Mint fogalmazott: most az összefogás és az együttérzés ideje van. „A merénylet átpolitizálása a terroristákat segíti” – szögezte le a kormányzó. 

A New York-i polgármester szerint a városban nincs terrorfenyegetettség

A hatóságok ismeretei szerint a New Yorkot nem fenyegeti terrorveszély – közölte szerdán sajtótájékoztatón Bill De Blasio, a város polgármestere. „Nem hagyjuk, hogy a terroristák valaha is győzelmet arathassanak. Nem szabad megengedni, hogy vallási alapon különböztessenek meg embereket, egy egész vallás híveit, képviselőit figyeljék meg, ellenőrizzék” – mondta De Blasio.

A külföldi halálos áldozatokról szólva – akik Németországból, Argentínából, Belgiumból érkezett turisták voltak – a polgármester leszögezte: „mindörökre New York polgárai” maradnak.

A keddi New York-i merénylet nyolc halálos áldozata közül öt argentin volt, és azért utazott az amerikai nagyvárosba, hogy megünnepelje érettségije 30. évfordulóját. A találkozóra nyolcan voltak hivatalosak, mindannyian Argentínában érettségiztek Rosario városában 1987-ben, és az öt halálos áldozat mindegyike ott élt azóta is. Egyikük azonban az Egyesült Államokba települt át, és ez adta az apropót, hogy New Yorkban és Bostonban ünnepeljék meg a 30. évfordulót. A társaságból egy hatodik áldozat túlélte a merényletet, de megsérült, és kórházban ápolják. Rosarióban a műszaki középiskolánál összegyűlt gyászolók egyperces csenddel emlékeztek meg szerdán a város öt halottjáról.

Arabul írta búcsúüzenetét a merénylő

John Miller, a New York-i rendőrség helyettes vezetője bejelentette, hogy arabul írt üzenetet és hetekig tervezte tettét a merénylő, üzenetében az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetet éltette. Mint írta: az Iszlám Állam örökké létezni fog.

Egyesült Államok, 2017. november 1. A St. Charles megyei Büntetésvégrehajtó Intézet által a KMOV-on keresztül közreadott dátummegjelölés nélküli kép az üzbég származású 29 éves Sayfullo Habibullaevic Saipovról. (MTI/AP/St. Charles megyei Büntetésvégrehajtó Intézet/KMOV)

Egyesült Államok, 2017. november 1.
A St. Charles megyei Büntetésvégrehajtó Intézet által a KMOV-on keresztül közreadott dátummegjelölés nélküli kép az üzbég származású 29 éves Sayfullo Habibullaevic Saipovról. (MTI/AP/St. Charles megyei Büntetésvégrehajtó Intézet/KMOV)

A nyomozást irányító Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tisztségviselője, Bill Sweeney hangsúlyozta, hogy a nyomozás egész éjjel, megállás nélkül tartott. Kiderült, hogy Sayfullo Saipov a New Jerseyben lévő Passaicban bérelt autót, amelyben fegyvereket és késeket találtak.

Forrás: MTI/AFP/AP/Reuters/dpa

Friss hírek