Intézményesített korrupcióval rabolják ki országaikat Afrika vezetői

Afrika vezetői, tábornokai és üzletemberei szisztematikusan nyernek ki dollármilliárdokat a világ legszegényebb országaiból, amit offshore cégekben parkoltatnak.

A hírhedt Panama Papers alapján indult el afrikai újságírók egy csoportja, akik a Fosztogatási útvonal Panamáig címen publikálták oknyomozó riportjukat. A kutatásaikból kiderült, hogy a kenőpénzek elfogadása és az adóelkerülés helyett már sokkal komolyabban foglalkoznak országaik kifosztásával a vezetők. Külön hatalmi rendszereket állítanak fel a lopásra, amiket barátaik és családtagjaik működtetnek. Ennek következményeként az országok költségvetései komoly bevételektől esnek el, ami gátolja a fejlődést és nyomorban tartja az embereket.

A dél-afrikai elnök, Jacob Zuma a hamburgi G20-csúcson, 2017 július 7-én. A dél-afrikai legfelsőbb bíróság 2017. október 13-án úgy döntött, az elnök vád alá helyzhető mintegy 800 korrupciós ügyben. A vádak egy 1990-es fegyverüzlethez köthetőek. EPA/FRIEDEMANN VOGEL/POOL

A dél-afrikai elnök, Jacob Zuma a hamburgi G20-csúcson, 2017 július 7-én.
A dél-afrikai legfelsőbb bíróság 2017. október 13-án úgy döntött, hogy az elnök vád alá helyezhető mintegy 800 korrupciós ügyben. A vádak egy 1990-es fegyverüzlethez köthetőek. EPA/FRIEDEMANN VOGEL/POOL

A gigászi botrányt okozó Panama Papersben több afrikai vezető neve is előkerült, az újságírók most a szálakat visszabontották a fekete kontinensig.

„Sokszor a külföldi multikra mutogatunk, amelyek vagyonokat szednek össze Afrikában” – nyilatkozta a DW-nek Maxime Domegni togói újságíró, a jelentés egyik szerzője. „De kutatásaink kimutatták, hogy milyen szinten bűnrészesek saját oligarcháink a kontinens kirablásában” – mondta el.

Foszfátban fuldokló Togo

A nyugat-afrikai országnak hatalmas készletei vannak foszfátokból, melyek a műtrágyák elengedhetetlen alapanyagát képezik. Az iparágat Faure Gnassinge és családja tartja kézben, akik 50 éve irányítják Togót. Az újságírók fényt derítettek rá, hogy jóval több bevétele származna az országnak, ha nem a „homályos hátterű”, hajózásban érdekelt Gupta családnak adnák el a termelés kétharmadát. Togo népességének 80 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, míg a foszfátokból származik exportjövedelmük 40 százaléka. „Azok szedik le a hasznot barátaik bűnsegédletével, akik az országot irányítják” – mondta el Domegni.

Tábornokok és a rubin

Hasonló problémákkal küzd Mozambik is, ahonnan a világ rubinigényének felét elégítik ki. Tábornokok, miniszterek és magasrangú pártfunkcionáriusok tucatjai tartják kezükben a bányászati jogokat. A bányák környékéről a helyieket erővel űzik el, gyakran a gyilkosságtól sem visszariadva. Ugyanakkor az uralkodó elit nem elégszik meg azzal, hogy a drágakövek kitermeléséből közvetlenül gazdagodnak. A kitermelést végző brit cég milliókat fizet az államnak a bányászati jogokért, ennek a pénznek egy részét pedig az elszegényedett közösségnek kellene visszajuttatni, de nincs nyoma annak, hogy bármennyi pénz valaha is megérkezett volna.

A botswanai turizmus sötét oldala

A botswanai luxusturizmus olyan hírességeket vonz, mint a tévézés koronázatlan királynője, Oprah Winfrey, vagy Harry herceg. Ezt a jól jövedelmező iparágat a főbb utazási ügynökségekben szerzett részesedések segytségével Ian Khama elnök családja és barátai tartják kezükben, míg a jövedelmet offshore cégekbe menekítik.

Teljes adómentesség az elnöki családnak

Nyílt titok, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban a Kabila család tartja ellenőrzése alatt a gazdaság szinte egészét, a telekommunikációtól a bányászatig. A nyolcvan céget magába foglaló hálójuk teljesen átláthatatlan. Jason Stearns egy Kongóval foglalkozó amerikai kutatócsoport igazgatójának elmondása szerint az elnöki család vagyonát megbecsülni sem tudják. „Azt sem tudjuk, hogy egyáltalán fizetnek-e adót. Nem tudjuk a vállalatok értékét, sőt azt sem, hogy hova vannak bejegyezve” – mondta el a szakértő a DW-nek.

Mindig van remény

Fosztogatási útvonal Panamáig ugyanakkor némi reménnyel is kecsegtet ad, hiszen több országban is tüntetések lobbantak fel a kormányok ellen. A demokratikus Dél-Afrikában már a siker jelei is feltűntek, hiszen az elnökkel, Jacob Zumával közeli barátságban álló Gupta család több bankszámláját is befagyasztották, mert azok pénzmosáshoz és csaláshoz voltak köthetőek – és bár Zuma még mindig ragaszkodik a hatalomhoz, az embereknek már láthatóan elegük van a korrupcióból és abból, hogy országaik értékeit offshore társaságokban tüntetik el.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: DW (a teljes cikk angol nyelven itt elérhető)

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »