Szorul a hurok, már Teherán is fenyegeti a kurdokat

Az iráni Forradalmi Gárda külföldi műveleteiért felelős parancsnoka ismételten figyelmeztette az autonóm Kurdisztán vezetőit, vonják vissza csapataikat Kirkuk városából, vagy készüljenek az iraki hadsereg és a Teherán támogatását élvező síita milíciák elsöprő erejű támadására – közölték a tanácskozásokról tudomással bíró kurd tisztségviselők.

Kasszem Szolejmani tábornok legalább három alkalommal látogatta meg októberben Kurdisztánt, még mielőtt a bagdadi vezetés offenzívát indított volna az autonóm régió határain kívül fekvő, de a kurd pesmerga fegyveresek által uralt területek megszerzésére.

A magas rangú iráni tábornok jelenléte a kurd frontvonalakon kiemeli milyen nagy befolyással bír Teherán az iraki belpolitikára, de jelzi a síita többségű iszlám köztársaság azon törekvését is, hogy megnyerjen egy a Közel-Keleten a befolyásért vívott  küzdelmet  regionális riválisával, a szunnita Szaúd-Arábiával szemben.

Szolejmani a Kurdisztán Hazafias Szövetség (PUK) párt vezetőivel folytatott megbeszéléseket Szulejmánija városában mindössze egy nappal azt megelőzően, hogy Haider al-Abádi iraki kormányfő hétfőn hajnalban megindította csapatait Kirkuk ellen – mondta a PUK egyik tisztségviselője. Üzenete a napnál is világosabb volt: vonuljatok vissza, vagy elveszítitek Teheránt, mint stratégiai szövetségeseteket. “Abádi háta mögött ott állnak a nyugat mellett a regionális nagyhatalmak is, és semmi sem fogja megállítani őt attól, hogy a hegyekbe kényszerítsen titeket, ha úgy dönt” – idézte az illetékes az iráni tábornokot.

A kurd pesmerga fegyveresek parancsnokai azzal vádolták Iránt, hogy megszervezte a síita többségű bagdadi vezetéssel a kurd területek elleni hadműveletet, ezeket a feltételezéseket Teherán cáfolta. Irán azonban nem csinált titkot iraki katonai jelenlétéből. “Teherán katonai segítsége nem titok többé. Szolejmani tábornok arcképeit Irak-szerte lehet látni” – mondta az iráni elnök környezetének egyik illetékese. “Politikai kérdéseket félretéve, a kirkuki olaj kulcsfontosságú az OPEC-tagállam Irán számára. Katasztrófa lenne Irán számára, amennyiben ellenségei ellenőriznék ezeket az olajmezőket. Miért is engednénk őket a kőolajpiacra?” – tette hozzá.

A PUK mellett a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) és a Gorran párt számítanak a legjelentősebb politikai erőknek az autonóm régióban, ugyanakkor a köztük lévő ellentétek is kiéleződtek, ahogy az iraki hadsereg a napokban ismét fennhatósága alá vonta azokat a Dijála, Ninive és Kirkuk tartománybeli területeket, ahonnan az elmúlt három évben a kurd erők kiszorították az Iszlám Államot. Ezeken a területeken is megtartották a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást, amelyet Bagdad, Ankara, és Teherán heves ellenzése ellenére a KDP-t vezető Maszúd Barzáni kurdisztáni elnök erőltetett.

Alton Kupri, 2017. október 20. Sebesült társukat viszik kórházba kurd fegyveresek egy autóplatón az észak-iraki Erbíl város közelében fekvő Alton Kupri felé az iraki hadsereggel vívott függetlenségi harcok idején, 2017. október 20-án. (MTI/AP/Halid Mohamed)

Alton Kupri, 2017. október 20.
Sebesült társukat viszik kórházba kurd fegyveresek egy autóplatón az észak-iraki Erbíl város közelében fekvő Alton Kupri felé az iraki hadsereggel vívott függetlenségi harcok idején, 2017. október 20-án. (MTI/AP/Halid Mohamed)

Az Irán szövetségesének számító PUK egyenesen azzal vádolta meg a KDP-t a referendumot megelőzően, hogy ezzel a lépéssel elszigeteli a kurdokat és a katonai beavatkozás veszélyének teszi ki őket. Szolejmani akkor is óva intette az elszakadásról szóló népszavazás megtartásától a kurd vezetést. Irán ugyanis attól tart, hogy mindez feltüzelheti a saját területén élő kurd kisebbség függetlenedési törekvéseit.

Szolejmani október elején ismét sürgette szövetségeseit a PUK-nál, hogy vonják ki csapataikat Kirkukból, amiért cserébe Teherán megvédi érdekeiket. Egy iráni forrás szerint a tábornok az iraki csapatok offenzíváját megelőzően két nappal Kirkukba látogatott, hogy “katonai tanácsokat adjon”.

A KDP a napokban azt vetette a rivális párt szemére, hogy elárulta a kurdok ügyét azzal, hogy összejátszott a bagdadi vezetéssel, és kivonta a kurd fegyvereseket Kirkukból. A Barzani elnökhöz közeli forrás szerint a PUK-ot vezető Talabani klán tehető felelőssé a Kirkukban történtekért. “Nyilvánvaló, hogy Irán vezeti a műveletet a KDP megsemmisítésére” – hangoztatta az illetékes.

Az autonóm tartomány és a bagdadi központi vezetés közötti ellentét az utóbbi napokban fegyveres konfliktussá fajult. Az iraki haderő Haider al-Abádi miniszterelnök parancsára hétfőn offenzívát indított a vitatott hovatartozású Kirkuk tartományban. A kormányfő utasította a hadsereget, hogy foglalja vissza a pesmerga harcosok által az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől megszerzett területeket. Bár néhol összecsapások is voltak, a kurd harcosok több helyen inkább visszavonultak, látván a túlerőben lévő katonaság előrenyomulását. Százezer ember menekült el Kirkukból.

Az amerikai külügyminisztérium önmérsékletre szólította fel a Kirkukban harcoló iraki hadsereget

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Heather Nauert hangsúlyozta: az amerikai kormány aggódik az észak-iraki Kirkukban elharapódzott erőszak miatt és ezért szólítja fel önmérsékletre az iraki hadsereget. Az olajban gazdag és többségében kurdok lakta és vitatott hovatartozású Kirkuk tartományért heves fegyveres harcok folynak a kurdok és az iraki reguláris hadsereg között.

Közleményében Heather Nauert leszögezte: “minden félreértés vagy új összecsapás elkerülése végett azt kérjük az iraki központi kormányzattól, hogy a feszültség csillapítására korlátozza a vitatott övezetekben a hadsereg mozgását”. Hozzátette: Washington garanciákat kapott Haider al-Abádi iraki kormányfőtől arra, hogy a hadsereg nem provokál konfliktust és megvédi az iraki kurd állampolgárokat.

Kapcsolódó cikkünk: A Bundeswehr folytatná a kurd harcosok kiképzését

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »