Százezer ember menekült el Kirkukból

Mintegy százezer ember menekült el az iraki Kirkukból hétfő óta, miután a kormányerők átvették a régió feletti ellenőrzést – közölte csütörtökön a kurdisztáni autonóm kormány.

Navzad Hadi, Erbíl kormányzója közölte, hogy 18 ezer család keresett menedéket Erbílben és Szulejmaníja városokban. A politikus egyik tanácsadója a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy összességében mintegy százezer emberről van szó.

Az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része ugyan az iraki autonóm Kurdisztánnak, de ott is megtartották a szeptember 25-ei kurd függetlenségi népszavazást, amelyen a választópolgárok többsége az elszakadásra voksolt. Az iraki kormány válaszul számos gazdasági és jogi intézkedést hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.

Elfogadóparancsot adott ki egy iraki bíróság a kurd fegyveresek egyik parancsnoka, az autonóm iraki Kurdisztán alelnöke ellen – jelentette az asz-Szumaríja iraki állami televízió. A televízió értesülései szerint Koszrat Raszult azzal vádolják, hogy megsértette a stabilitás helyreállítására Kirkukban indított hadműveletben részt vevő iraki erőket. Ez utóbbiakat a kurd politikus megszálló erőknek nevezte.

Közben az iraki katonai parancsnokság visszavonta a Rudau és a Kurdistan 24 kurd televízióknak az észak-iraki hadművelet tudósítására vonatkozó akkreditációját – jelentette internetes kiadásával a RIA orosz hírügynökség a parancsnokság közleményére hivatkozva. A döntést azzal indokolták, hogy a két csatorna továbbra is félrevezeti a közvéleményt, és alaptalanul vádolja az iraki biztonsági erőket.

Előzőleg a Rudau alkotmányellenesnek nevezte a hozzá intézett fenyegetéseket. Hangsúlyozta, hogy pontos információkat közölt, és azzal vádolta meg az iraki hatóságokat, hogy nem akarják, hogy az emberek bizonyos eseményekről értesüljenek. Ezek között említettek embereknek elfogatóparancs nélküli őrizetbe vételét, házak felgyújtását, kurd szent helyek meggyalázását és a kurd lakosság tömeges menekülését azokból a városokból, ahová megérkeztek az iraki erők. 

Az autonóm tartomány és a bagdadi központi vezetés közötti ellentét az utóbbi napokban fegyveres konfliktussá fajult. Az iraki haderő Haider al-Abádi miniszterelnök parancsára hétfőn offenzívát indított a vitatott hovatartozású Kirkuk tartományban. A kormányfő utasította a hadsereget, hogy foglalja vissza a pesmergák által az Iszlám Állam dzsihadista szervezettől megszerzett területeket. Bár néhol összecsapások is voltak, a kurd harcosok több helyen inkább visszavonultak, látván a túlerőben lévő katonaság előrenyomulását.

Az iraki hadsereg szerdán közölte: a kétnapos művelet elérte célját, és három tartományban (Dijála, Ninive és Kirkuk) sikerült helyreállítani a biztonságot, és Bagdad fennhatósága alá vonta azokat a területeket, ahonnan az elmúlt három évben a kurd erők kiszorították az Iszlám Államot, majd ellenőrzésük alá vonták őket.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »