Nem fog csodát tenni Trump adócsökkentése, de szükség van rá

„Donald Trump komoly adócsökkentéseket és az adótörvények némi egyszerűsítését tervezi, melyekre valóban szükség van, de ne várjunk tőlük túl sokat” – kezdődik Peter Morici közgazdászprofesszor véleménycikke a Market Watchon.

Az USA gazdasága jelenleg azt éli át, amit sokan az 1980-as évek Európájában Euroszklerózisként írtak le. Ez annyit tesz, hogy a lassú növekedés és magas munkanélküliség miatti magas adók visszavetik a befektetéseket, a drága jóléti állam pedig elfojtja a munkaerő áramlását és az átképzést – írja.

De az USA nem a 80-as és 90-es évek Európája – húzza alá. A nagy tech óriásokat hozza példaként, mint a Google, a Facebook, a Twitter és a Microsoft, valamint a gyógyszeripart és a kőolajkitermelés innovációját – melyet a világ palaolajként ismert meg és végül a kőolaj árának feleződését okozta.

Félrevezetőek a munkanélküliségi adatok

Felhívja rá a figyelmet, hogy a papíron alacsony munkanélküliség elrejti azt a sok ereje teljében lévő férfit, aki nem dolgozik. Okként az állami osztogatást és segélyezési rendszert említi, mint például a szociális lakhatás (Section 8), a Medicaid rendszer vagy a családi adókedvezmények. Ezek összeadásával olyan kedvezményekhez lehet jutni, melyekkel bizonyos társadalmi csoportok már nincsenek eléggé ösztönözve arra, hogy aktívan munkát keressenek.

„A munkaerő-kínálat lassú növekedése azonban csak a probléma egy része” – írja. A globalizáció miatt sok kisvárosban bezártak a gyárak. A Kínával való verseny is probléma, de a kifinomult technikai képzés hiánya és a gazdasági gátak miatti lemaradás – mint például a szélessávú internet hiánya – a kevésbé lakott területeken problémássá teszi a beruházásokat.

Egekben az ingatlanárak

Kiemeli az egyre súlyosabb lakhatási problémákat a nagyvárosokban, melyből mind a Republikánusok, mind a Demokraták kiveszik a részüket. Előbbiek a városkép megőrzés miatt, míg utóbbiak a környezetvédelem miatt fogják vissza a fejlesztéseket, ami az egekbe nyomja az árakat, így a munkanélküliek nem tudnak a munka közelébe kerülni. Mindezek következtében az új házépítések száma mintegy 40 százalékkal visszaesett a válság előtti időszakhoz képest.

A gazdaságban a vállalkozások – az olajipart kivéve – kevesebbet költenek eszközökre. Az autóeladások is csúcsra értek, „mindenki, akinek volt pénze, lecserélte személyautóját egy kevesebbet fogyasztó SUV-re” – sorolja a növekedést gátló körülményeket.

Az adóváltozások várható hatásai

„Trump adóterve koránt sem tökéletes” – írja a szerző.

„Amíg a felső 25 százalék keresi meg a jövedelmek 69 százalékát, de az összes személyi jövedelemadó 87 százalékát fizeti be, addig az adócsökkentések nagyrészét a gazdagok és a középosztály kapja.”

Ennek ellenére többet fognak költeni az emberek és az USA-t is valamivel versenyképessé teszi a beruházások területén – teszi hozzá.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter kincstári optimizmusától azonban – mely szerint az adócsomag 3 százalékra fogja felpörgetni az éves gazdasági növekedés ütemét, Peter Moriciban inkább az a kérdés merül fel: vajon mit szívhatnak a tárcánál?

Az adócsomag azonban ha nem is ilyen mértékben, de kétségtelenül jót tehet a gazdaságnak, Morici  + 0,2-0,3 százalékra teszi a várható hatását, „ami manapság nem számít rossznak”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Marketwatch

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »