Függetlenség helyett párbeszédet javasol a katalán elnök

Óva intette Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden Carles Puigdemont katalán elnököt Katalónia függetlenségének egyoldalú kinyilvánításától, mondván, hogy a lépés lehetetlenné tenné a párbeszédet a szembenálló felek között.

Tusk az alkotmányos rend tiszteletben tartására szólított fel a Régiók Bizottságának brüsszeli ülésén kedden délután, nem sokkal a katalán parlament rendkívüli tanácskozása előtt, amelyen Puigdemont egyes várakozások szerint ki fogja nyilvánítani a tartomány függetlenségét. Kiemelte: nem pusztán az Európai Tanács elnökeként fordul a katalán vezetőhöz, hanem többek között egy etnikai kisebbség tagjaként.

Az Európai Bizottság a katalóniai válság tárgyalásos rendezésére szólított fel kedden, párbeszédet sürgetve a spanyol kormányzat és a katalán hatóságok között. Alexander Winterstein szóvivő megismételte korábbi kijelentését, miszerint az EU jogszerűtlennek tartja a nemrégiben rendezett függetlenségi népszavazást, a kérdést pedig Spanyolország belügyének.

A katalán parlament épülete egy parkban található, amelynek bejáratát kora reggel a hatóságok biztonsági okokból lezárták, hogy a tüntetőket távol tartsák az épülettől. Odakint, a parkhoz vezető sétányon, az ülést megkezdése előtt már órákkal elkezdett gyülekezni a tömeg, akik óriási kivetítőkön követhetik figyelemmel a benti eseményeket. Többségében a függetlenséget támogatva vonultak utcára, de egy, a spanyol egységet támogató kisebb mozgalom szintén demonstrációt hirdetett ugyanoda.

Felszólította a spanyol kormány Carles Puigdemont elnököt, hogy ne tegyen olyan lépést, amely visszafordíthatatlan következményekkel jár. A spanyol kormány korábban azt közölte: ha a katalán elnök kinyilvánítja a függetlenséget, azt azonnali válaszlépések követik. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerda délután a madridi parlamentben mond beszédet, amelyben a várakozások szerint reagál a katalán elnök nyilatkozatára.

Az ANTENA3 országos spanyol televíziós csatorna szakértők megkérdezésével négy lehetséges forgatókönyvet vázolt fel:
– az első szerint, amely a legradikálisabb, a katalán elnök bejelenti Katalónia azonnali egyoldalú elszakadását Spanyolországtól.
– második lehetséges verzió, hogy az elnök bejelenti a függetlenséget, de nem azonnal, hanem azt rövid időre elhalasztva, hogy megszerezze a most hiányzó nemzetközi támogatást. Erre példaként Szlovéniát említették.
– a harmadik, egyben legvalószínűbbnek vélt változatban a katalán elnök szimbolikus nyilatkozatot tenne, amelyben kifejteni: a katalánok a referendummal elnyerték a jogot egy önálló katalán állam létrehozásához, de annak kinyilvánítására haladékot javasol a megfelelő felkészülésig.
– a negyedik lehetségesnek nevezett forgatókönyv szerint az elnök előrehozott választásokat jelenthet be Katalóniában, azonban ennek esélyét tarják a legkisebbnek.

A katalán törvényhozás ülésének idejére a függetlenséget támogató civil szervezetek, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Ómnium Cultural nagyszabású tüntetést hirdetettek a barcelonai parlament épülete elé, hangsúlyozva annak békés jellegét. Egy, a spanyol egységet támogató kisebb mozgalom, a Recortes Cero, pedig szintén demonstrációt hirdetett ugyanoda.

Barcelona, 2017. október 10.  Függetlenségpárti tüntető a katalán regionális parlament közelében, Barcelonában 2017. október 10-én, a parlament rendkívüli ülése napján. Carles Puigdemont katalán elnök felszólal a törvényhozás esti ülésén, amelyen napirendre kerülhet Katalónia függetlenségének kinyilvánítása is. (MTI/EPA/José Coelho)

Barcelona, 2017. október 10.
Függetlenségpárti tüntető a katalán regionális parlament közelében, Barcelonában 2017. október 10-én, a parlament rendkívüli ülése napján. Carles Puigdemont katalán elnök felszólal a törvényhozás esti ülésén, amelyen napirendre kerülhet Katalónia függetlenségének kinyilvánítása is. (MTI/EPA/José Coelho)

Megkezdte parlamenti beszédét a katalán elnök

A katalán elnök felszólalását eredetileg délután hat órára tervezték, de annak halasztását maga Puigdemont kérte a Junst Pel Sí (Együtt az igenért) kormányzó pártszövetség tanácskozása miatt, amely az ülést megelőzte. A csúszás másik oka a katalán parlament házbizottságának rendkívüli ülése volt, amelyen a parlamenti ülés felfüggesztését kérte két ellenzéki párt a liberális középutas Ciudadanos (Állampolgárok), és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP).

Carles Puigdemont beszédének nincs meghatározott időkerete. Szavaira a parlamenti frakciók 10-10 percben reagálhatnak, az elnököt pedig megilleti a viszontválasz joga.

A beszédében többek között a kialakult feszültség csökkentésére szólított fel a barcelonai parlament rendkívüli ülésén Carles Puigdemont katalán elnök. „Katalónia ügye európai ügy, ez kritikus és komoly pillanat, felelősséget kell vállalnunk azért, hogy kiküszöböljük és ne fokozzuk a feszültséget sem szavakkal, sem tettekkel – fogalmazott az elnök. Szélsőséges helyzetnek voltunk tanúi, az európai demokrácia történetében először történt meg, hogy egy szavazás rendőrségi erőszak közepette zajlott – jelentette ki Carles Puigdemont, aki szerint Katalóniát megalázták, amikor megpróbálta módosítani saját státusát az alkotmány tiszteletben tartása mellett.

Carles Puigdemont katalán elnök kijelentette, hogy mandátumot kapott a függetlenség kinyilvánítására, de azt javasolja,  várjanak „néhány hetet” a párbeszéd érdekében. Az elnök úgy véli, hogy a tartomány elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon.

Mindennek ellenére kijelentette: javasolni fogja a parlamentnek a függetlenség kinyilvánításának felfüggesztését, hogy tárgyalásokat folytathassanak Spanyolországgal. Puigdemont beszéde közben a katalánról hirtelen spanyol nyelvre váltott át, hogy az ország egész lakossága értse azt, amit mond.

Kapcsolódó cikkünk: Rajoy nem akar előrehozott választást a katalán helyzet miatt

Forrás: MTI/Reuters/AP/Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »