Tapasztalt politikust jelölt orosz nagykövetnek Trump

A Fehér Ház kedden este bejelentette, hogy Donald Trump elnök Jon Huntsmant jelöli az Egyesült Államok oroszországi nagykövetének.

Az 57 éves Huntsman tapasztalt politikus és diplomata: 2005 és 2009 között Utah állam kormányzója volt, nagykövetként szolgált Szingapúrban, később pedig Kínában is. Mostani nagyköveti jelöltsége nem meglepetés, Donald Trump ugyanis már márciusban jelezte, hogy őt szeretné Moszkvába küldeni.

Huntsman Ronald Reagan elnöksége alatt a Fehér Ház munkatársa volt, idősebb George Bush idején volt szingapúri nagykövet, ifjabb George Bush elnökségének éveiben az Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjének helyetteseként tevékenykedett. 2001-ben ő indította el a katari Dohában a globális kereskedelmi tárgyalásokat és ő irányította Kínának a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) történt csatlakozási tárgyalásait. 2009-ben Barack Obama akkori amerikai elnök Pekingben akkreditált nagykövetté nevezte ki őt.

A mormon vallású, hét gyermeket nevelő Jon Huntsman 2012-ben indult a Republikánus Párt elnökjelöltségéért is, végül alulmaradt Mitt Romneyval szemben, aki egyébként távoli rokona is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »