Duterte reformja fellendítheti a Fülöp-szigeteki energiaipart

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök legutóbbi próbálkozása a gazdaság megreformálására jelentős változást hozhat az ország energiaiparának szempontjából.

A Fülöp-szigetek, mely az egyik leggyorsabban növekvő ázsiai gazdaság, számos új energiaprojektnek lehetett szemtanúja, miután a Duterte megváltoztatta a jóváhagyási rendszert: egy eddig több évig tartó folyamat helyett most 30 nap az átfutási idő.

Alfonso Cusi, a Fülöp-szigetek energiaügyi minisztere elmondta a CNBC-nek, hogy az energiaprojektek jóváhagyása régen legalább három évig tartott. Elmagyarázta, hogy a váltás célja a nemzet kapacitásának gyorsabb bővítése annak érdekében, hogy kielégítsék a növekvő keresletet.

„Az igény miatt gyorsan fel kell építeni a kapacitást. Mostantól tehát a befektetők 30 napon belül biztosak lehetnek abban, ha megvalósíthatják a projektet. Az adott időkereten belül nem feldolgozott kérelmek pedig automatikusan jóváhagyottnak minősülnek” – fejtette ki.

Duterte június 28-án írta alá a reformról szóló rendeletet, létrehozva az ügynökségek közötti Energiabefektetési Koordinációs Tanácsot, amelynek feladata a nagy volumenű projektek jóváhagyási folyamatának egyszerűsítése és hatékonyabbá tétele.

Azok a tervek, amelyeket nemzeti jelentőségű energiaprojektekként azonosítanak, a villamosenergia-termeléstől a továbbításig vagy a kapcsolódó szolgáltatásokig terjedhetnek. Ahhoz, hogy erre a címre jogosultak legyenek, mindegyiknek legalább 3,5 milliárd Fülöp-szigeteki peso-s (18,5 milliárd forintos) tőkebefektetéssel kell rendelkeznie, jelentősen hozzájárulva a gazdasági fejlődéshez és a komplex technikai folyamatokhoz, valamint a műszaki tervezéshez.

Ezen kívül Cusi hozzátette, hogy a Fülöp-szigetek elfogadta a „technológia-semleges” megközelítést, valamint belevették a megújuló energiaforrásokat az energiatermelő mixbe.

„Mivel gyorsan kell építkeznünk, minden technológiát egyformán kezelünk. Ezt jelenti a technológia-semleges felfogás” – fogalmazott az energiaügyi miniszter.

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »