Most sem sikerült a ciprusi újraegyesítés

Eredménytelenül értek véget a Ciprus újraegyesítéséről folytatott tárgyalások – közölte António Guterres ENSZ-főtitkár péntek hajnalban.

„Nagy sajnálattal kell mondanom, hogy dacára a tárgyaló küldöttségek és különböző felek nagyon erős elkötelezettségének és erőfeszítésének … a ciprusi konferencia megállapodás nélkül ért véget” – mondta Guterres a svájci Crans-Montana üdülőhelyen rendezett, péntek hajnalban kudarcba fulladt tárgyalásokat követő sajtókonferencián.

A világszervezet főtitkára csütörtökön érkezett a svájci városkába, hogy megállapodásra sarkallja a görög és a török ciprióták delegációit. Mike Pence amerikai alelnök telefonon sürgette a feleket, hogy „ragadják meg ezt a történelmi lehetőséget” a több mint négy évtizede tartó konfliktus rendezésére.

A konfliktus szereplői azonban képtelenek voltak a megegyezésre, így Guterres helyi idő szerint hajnali két órakor berekesztette – az értesülések szerint – kiabálással és drámával teli tanácskozást.

„Sajnos … nem volt lehetséges a megállapodás, a konferenciát pedig anélkül zártuk le, hogy megoldást találtunk volna erre a tragikus és hosszú ideje tartó problémára” – emelte ki az ENSZ-főtitkár. Hozzáfűzte ugyanakkor: „ez még nem jelenti azt, hogy ne lehessen más kezdeményezéseket életre hívni a Ciprus-probléma megoldására”.

Guterres nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy mi okozta a tárgyalások zátonyra futását, csak annyit mondott, hogy egy sor kérdésben még mindig széles szakadék tátong a két delegáció között.

A dpa német hírügynökség a görög ciprióták tárgyalódelegációjának köreire hivatkozva azt írta: a török fél mindvégig kitartott amellett, hogy a konfliktus rendezését követően is török csapatok állomásozzanak a szigeten. A görög küldöttség viszont az összes török katona fokozatos kivonását akarta elérni.

Ciprus 1960-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. A török hadsereg a görög ciprióták Athén által sugallt, rövid életű puccsára válaszul 1974-ben megszállta a sziget északi részét a török kisebbség jogainak védelmére hivatkozva. Az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaságot Törökországon kívül más ország nem ismeri el.

Kapcsolódó cikkünk: Erdogan nem enged, Ciprus még hosszú ideig megosztott marad

Forrás: MTI/Reuters/dpa

Friss hírek