Erdogan nem enged, Ciprus még hosszú ideig megosztott marad

A ciprusi kérdés rendezéséről folytatott tárgyalásoknak „radikális” változást kell hozniuk a sziget biztonsági helyzetét illetően, amelyet jelenleg Görögország, Törökország és Nagy-Britannia szavatol – jelentette ki pénteken Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság elnöke genfi sajtótájékoztatóján.

Anasztasziadisz azt követően beszélt, hogy a csütörtökön Genfben megtartott rendezési konferencia azzal az ígérettel ért véget, hogy egy héten belül, január 18-án szakértői szinten folytatódnak az egyeztetések a földközi-tengeri szigetet érintő különösen kényes biztonsági ügyekről.

  • A megosztott Ciprus
A nagyjából egymillió lakosú Ciprus 1974 óta megosztott, azóta, hogy a török hadsereg megszállta a sziget északi részét válaszul a görög ciprióták puccsára, amelynek célja az ország Görögországhoz csatolása volt, és komoly aggodalmat váltott ki a török cipriótákból.

A 2004 óta európai uniós tagállam Ciprusi Köztársaság fennhatósága csak a sziget déli részére terjed ki, ahol a görög lakosság él. Az északon 1983-ban önhatalmúlag kikiáltott az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot Ankarán kívül más állam nem ismeri el.

A ciprusi kérdés rendezésének egyik kulcskérdése az a mintegy 30 ezer fős török haderő, amelyet a görög ciprióta vezetés eltávolítana a szigetről, Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter viszont „stabilizáló erőként” jellemzett Cipruson.

„Nem fűzök megjegyzést Cavusoglu úr álláspontjához” – mondta Anasztasziadisz. Ugyanakkor megállapította, hogy „tulajdonképpen ez a forrása és fenntartója az instabilitásnak, amiért a ciprusi probléma 43 éve megoldatlan”. A ciprusi államfő hozzáfűzte: arra kell összpontosítani az erőfeszítéseket, hogy olyan megoldást találjanak, amely minden ciprióta biztonsági aggodalmát eloszlatja.

Törökország részvétele a megbeszéléseken azt mutatja, hogy Ankara kész együttműködni – világított rá.

  • Erdogan keményebben fogalmazott
A török hadsereg kivonása a szigetországból szóba sem jöhet a ciprusi kérdés rendezéséről szóló tárgyalásokon – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban, újságírók kérdéséire válaszolva. Úgy fogalmazott, hogy Törökország örökké ott lesz Cipruson – mint mondta, a török hadsereg kivonása csak akkor lehetséges a szigetről, ha Görögország is kivonja csapatait. Erdogan arra figyelmeztette Athént és a Ciprusi Köztársaságot, hogy Törökország mint garantáló hatalom nélkül hiába várnak megoldást Ciprus problémájára. A török elnök emlékeztetett: az egyesítésre vonatkozó korábbi ENSZ-javaslat, az Annan-terv már nem érvényes.

A világszervezet közleménye szerint a biztonsági kérdésekkel foglalkozó konferencia közvetlenül a január 18-án kezdődő, szakértői szinten folytatott tanácskozásokat követően ül össze, s azon a sziget biztonságát garantáló hatalmak – Görögország, Törökország és Nagy-Britannia – ismét részt vesznek. Az ENSZ ugyanakkor nem közölt időpontot.

Anasztasziadisz és a sziget északi, török részét irányító Mustafa Akinci hétfő óta folytatott megbeszéléseket Genfben. Csütörtökön a ciprusi török és görög közösségeket képviselő tárgyalókhoz első alkalommal csatlakoztak közvetlenül a sziget biztonságát garantáló hatalmak külügyminiszterei is.

Forrás: MTI / Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »