Az új szerb kormány folytatja elődje munkáját

Az elektronikus ügyintézés és a digitalizáció fejlesztésére, az állami hivatalok hatékonyságának növelésére, az oktatási rendszer korszerűsítésére, az európai integráció folytatására, valamint a gazdasági reformokra és az innovációra akarja helyezni a hangsúlyt a következő években a szerb kormány, amely az előző kabinet munkáját kívánja folytatni – hangsúlyozta Ana Brnabic miniszterelnök-jelölt szerdán a belgrádi parlamentben, ahol leendő kormányának programját ismertette.

Kiemelte: kormánya a gazdasági növekedés serkentésére törekszik majd, ezt pedig egyebek mellett a vállalkozói környezet javításával, az adminisztráció csökkentésével és minél szélesebb körű digitalizációval szeretné elérni. A kormány azt szeretné, ha a jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) 67,7 százalékát kitevő államadósságot 2019-ig a GDP 60 százaléka alá tudnák csökkenteni.

Az oktatás területén olyan fejlesztéseket terveznek, amelyek elemző gondolkodásra és problémamegoldásra serkentik a diákokat. Több iskolára is kiterjesztenék a duális szakképzést, azaz vegyítenék az iskolákban folyó elméleti oktatást és különböző cégeknél történő gyakorlati képzést. Ana Brnabic hozzátette, hogy az informatikai szektor évente tíz százalékkal nő, ugyanakkor Szerbiának szakemberhiánnyal kell szembenéznie. Jelenleg körülbelül 15 ezer számítástechnikusra van szükség az országban, így a kormány egyik célja az lesz, hogy ezt a területet fejlessze, és minél több szakembert képezzen ki.

Kiemelte továbbá a térségbeli együttműködés folytatásának jelentőségét, amit az országokat összekötő autóutak építésével és felújításával, valamint az áruk és az emberek szabad mozgásának elősegítésével szeretne elérni.

Az új kormányfő-jelölt szoros együttműködésre számít Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel, akinek a támogatására továbbra is számít.

Az új kormánynak a tervek szerint 22 tagja lesz, a tizennyolc minisztérium mellett három tárca nélküli miniszter is helyet kap a kabinetben. A Szerb Haladó Pártnak (SNS) tíz, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) öt, míg a Szocialisták Mozgalmának (PS), a Szerbiai Szociáldemokrata Pártnak (SDPS), a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártjának (PUPS) és a Szerb Néppártnak (SNP) egy-egy minisztere lesz, emellett pedig három párton kívüli személy – közöttük a miniszterelnök – is az új kormány tagjai között szerepel majd. A 22 tagú kabinetben öt nő lesz.

A kormány összetétele alig változik, ám két minisztériummal bővül. Jadranka Joksimovic eddig az európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter volt, ezentúl azonban az integrációért felelős minisztériumot vezeti majd. További változás, hogy különválik a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztérium.

Emellett Aleksandar Vulin szociálisügyi miniszter, valamint Zoran Djordjevic védelmi miniszter tárcát cserél. Ez azt is jelenti, hogy a védelmi minisztériumot ezentúl a nyíltan oroszbarát és NATO-ellenes Aleksandar Vulin vezeti majd, ami egyértelműen jelzi, hogy Szerbia a közeljövőben semmiképpen sem akar csatlakozni az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, és fenn akarja tartani a jó kapcsolatokat Oroszországgal. Erre utalt a miniszterelnök-jelölt is, aki kiemelte, az utóbbi időszakban gyümölcsöző viszony alakult ki Moszkvával, Pekinggel és Washingtonnal, és ezeket a kapcsolatokat is ápolni szeretné az új kormány.

A kormány megválasztásához a 250 fős törvényhozás legalább 126 tagjának szavazatára van szükség. A jogszabályok szerint az új kormánynak péntekig le kell tennie az esküt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »