Az USA fel akar készülni az észak-koreai rakétákra

Az Egyesült Államok a jövő héten interkontinentális ballisztikus rakéta elfogását gyakorolja, egy olyan típusét, mint amilyennel Észak-Korea tervezi felszerelni hadseregét. A tesztet keddre tervezik – közölte pénteken az amerikai védelmi minisztérium.

Az elfogó rakétát a kaliforniai Vandenberg légi támaszpontról indítják, míg a célpontként használandó rakétát a Marshall-szigetek közelében található, csendes-óceáni Kwajalein korallzátonyról. A kísérlettel szeretnének megbizonyosodni az Alaszkában és Kaliforniában telepített, az interkontinentális rakéták ellen létrehozott rakétavédelmi rendszer hatékonyságáról.

A legutóbbi ilyen teszt 2014-ben sikeres volt, de az előző három nem. A kísérletek 1999-es kezdetétől 17-szer tették próbára a rendszert, ebből kilencszer sikeresen.

Szakértők korábban ahhoz hasonlították a rakétavédelmi kísérlet nehézségi fokát, mint ha egy puskagolyót szeretnének eltalálni egy másikkal az űrben. A rendszernek része számos, a világban telepített radarállomások hálózata, amelyek feladata észlelni és követni az esetleges ellenséges rakétát. Ezeknek az adatoknak a birtokában indítanák ezt követően az elfogó rakétát, amely mozgási energiájával semmisíti meg célpontját.

Az amerikai kísérlet egy olyan időszakban történik, amikor Észak-Korea több rakétakísérletet hajtott végre, hogy olyan ballisztikus rakétát fejlesszen ki, amely képes elérni az Egyesült Államok területét.

Kapcsolódó cikkünk: Észak-Korea lassan kész a ballisztikus rakéták sorozatgyártására

Forrás: MTI/AFP/Kyodo

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »