Vádat emeltek a brazil elnök ellen

Az igazságszolgáltatás akadályozása miatt vádat emelt pénteken Michel Temer brazil államfő ellen a főügyész, amiért megpróbálta megakadályozni a Petrobras olajipari óriáscég korrupciós botránya ügyében indított, Autómosó néven elhíresült vizsgálatot.

Rodrigo Janot főügyész egy hivatalos dokumentumban – amely az AFP tudomására jutott – azt állította, hogy Temer elnök és más befolyásos politikusok, közöttük Aecio Neves “törvényhozási módszerekkel, illetve nyomozók kinevezésének megakadályozásával megpróbálták megakadályozni a nyomozás előrehaladását”.

Az O Globo című brazil lap szerdán arról írt, hogy egy befolyásos brazil üzletember az ügyészséggel kötött vádalku keretében tett vallomásában azt állította: Temer hozzájárult egy tanú megvesztegetéséhez, hogy az illető hallgasson a Petrobras brazil olajvállalat korrupciós botrányának ügyében. A brazil napilap szerint hangfelvétel van az elhangzottakról.

Az államfő egyik névtelenül nyilatkozó tanácsadója a Reuters hírügynökségnek elmondta: Temer, miután meghallgatta a politikai botrányt kiváltó hangfelvételt, úgy vélekedett, hogy az ellene indított, vesztegetéssel kapcsolatos vizsgálatot be kell szüntetni. Az illetékes szerint Temer semmi terhelő bizonyítékot nem talált önmagára nézve a világ legnagyobb húsfeldolgozó cégei között számon tartott JBS SA vállalat elnökével, Joesley Batistával folytatott beszélgetésről készült felvételen.

A brazil elnök a nap folyamán határozottan kijelentette, nem mond le, dacára annak, hogy a brazil legfelsőbb bíróság engedélyezte a nyomozást ellene a vesztegetési ügyben, de több brazil képviselő – köztük Temer szövetségei is – lemondását követelték.

A brazil törvényhozás vezető képviselői, a Temer-kormányzat harmada már érintett abban a nyomozásban, amelynek célja feltárni az állami politikai érdekek mentén működő megvesztegetési hálózatot.

A Petrobras körül kirobbant korrupciós botrány miatt számos jelenlegi és korábbi vezető politikus és több nagyvállalat vezetője került őrizetbe. A többszörösen összetett ügy lényege, hogy a Petrobras az indokoltnál drágább, hatalmas összegű szerződéseket kötött más cégekkel, amelyek aztán a pénz egy részéből politikusok jóindulatát igyekeztek megvásárolni.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/AFP/AP

Felkapott hírek

Friss hírek

Szkopje, 2018. január 18.
Radmila Sekerinska macedón védelmi miniszter (b) üdvözli Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Szkopjéban 2018. január 18-án. Stoltenberg kétnapos látogatásra érkezett Macedóniába. (MTI/EPA/Tomislav Georgiev)

Macedónia a NATO-tagságot sürgeti

Gjorge Ivanov macedón elnök azt kérte Jens Stoltenberg NATO-főtitkártól csütörtökön Szkopjéban, hogy Macedónia végre kapja meg a régóta "megérdemelt" NATO-tagságot. Stoltenberg szerint azonban a csatlakozás előtt Macedóniának rendeznie kell a több, mint két évtizedes névvitáját Athénnal.

Read More »