Putyin védelmébe vette Trumpot, az olasz kormányfő pedig Putyint

A politikai skizofrénia megnyilvánulásának minősítette szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban titkokat fedett fel Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek.

„Az Egyesült Államokban politikai skizofrénia van kialakulóban, semmi mással nem tudom magyarázni a hivatalban lévő elnök elleni vádat, miszerint valamiféle titkokat árult volna el Lavrovnak” – jelentette ki Putyin a Szocsiban, Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Az orosz vezető azzal tréfálkozott, hogy fegyelmit ad Lavrovnak, amiért az sem vele, sem az orosz titkosszolgálatokkal nem osztotta meg az állítólagos titkokat. Putyin felajánlotta, hogy Moszkva, ha abba az amerikai kormány is beleegyezik, az amerikai kongresszus rendelkezésére bocsátja Trump és Lavrov tárgyalásának leiratát.

Amerikai sajtójelentések szerint Trump az izraeli titkosszolgálattól kapott értesülések alapján arról tájékoztatta Lavrovot, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet egy, az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgép felrobbantására készül, laptopba beépített pokolgéppel.

Putyin hangot adott véleményének, hogy az amerikai politikusok által a belpolitikai küzdelem hevében felkorbácsolt „oroszellenes hangulat”, valamint azok az állítások, hogy Moszkva beavatkozott az amerikai belügyekbe, magának az Egyesült Államoknak ártanak. Mint mondta, Moszkvában először mulatságosnak tartották az orosz beavatkozással kapcsolatos amerikai állításokat, ám ezek utóbb kezdtek aggasztóvá válni, mert Putyin szerint nehéz kitalálni, hogy aki ilyen értelmetlen dolgokat terjeszt, az legközelebb mivel áll elő.

„Akárhogy is, ez az Egyesült Államok ügye, nem akartunk és nem fogunk abba beavatkozni” – tette hozzá.

Putyin elnök a sajtótájékoztatón kitért az elől, hogy véleményt nyilvánítson Trump hivatali tevékenységéről, kijelentve, hogy az értékelés az amerikai szavazók dolga.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Gentiloni, a G7-csoport soros, olasz elnöksége nevében az orosz elnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Putyinnal a terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködés, valamint a líbiai, a szíriai és az afganisztáni válság rendezése érdekében való összefogás lehetőségeiről tárgyalt. A tanácskozáson szó esett az ukrajnai és a Koreai-félszigeten kialakult helyzetről is.

Az olasz kormányfő egyébként hangsúlyozta, hogy Róma elfogadhatatlannak tartja az Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett uniós gazdasági szankciók automatikus meghosszabbítását.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »