Alain Juppé bizalmasa lett az új francia kormányfő

A normandiai Le Havre jobboldali polgármesterét, Alain Juppé korábbi szóvivőjét, Edouard Philippe-et nevezte ki Emmanuel Macron kormányfőnek – jelentette be hétfőn Alexis Kohler, az elnöki hivatal új vezetője.

A 46 éves Edouard Philippe a kormányfői tisztséget december óta betöltő szocialista Bernard Cazeneuve-öt követi a miniszterelnöki székben, első feladata az új francia kormány összeállítása lesz, ennek tagjait kedden nevezi meg az elnöki hivatal, a testület szerdán ül össze először.

A kedden kinevezendő kormány újabb teszt lesz Macron számára az ígért, „se nem jobboldali, se nem baloldali” politikai megújulás szempontjából. A várhatóan 15 tagú kormányban fele-fele arányban lesznek nők és férfiak, valamint a civil szféra prominens képviselői, illetve a jobb- és baloldalról érkező politikusok.

A fiatalon még szocialista színekben politizáló városvezető a jobbközép Köztársaságiak államfőjelölt-állító választásán alulmaradt Alain Juppé volt kormányfő legbelsőbb politikai köréhez tartozik. A közvélemény előtt ismeretlennek számító, jogi végzettséggel rendelkező Edouard Philippe jobboldali képviselő volt az előző nemzetgyűlésben, nem tagja az államfő egy éve alapított, A Köztársaság lendületben (LReM) nevű mozgalmának, de Macron azt reméli, hogy a miniszterelnök személyének köszönhetően a jobboldali politikusok közül többen csatlakoznak majd az elnöki párthoz, amely így többséget szerezhet a nemzetgyűlésben a júniusi választásokon, az ugyanis előfeltétele annak, hogy az államfő el tudja indítani a programjában szereplő gazdasági és társadalmi reformokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Macron átvette az elnöki hatalmat Franciaországban

Hideget és meleget is kapott Macron a francia sajtótól

Sajtóértesülések szerint Macron és Philippe régóta jól ismeri egymást, centrista és Európa-barát meggyőződésük alapján egymás alteregójának tekinthetők, jóllehet az új miniszterelnök nem szavazta meg azokat a törvényeket, amelyeket Macron még szocialista gazdasági miniszterként terjesztett az előző nemzetgyűlés elé.

Jogi tanulmányait követően Philippe Macronhoz hasonlóan a párizsi politikatudományi egyetemen végzett, majd az elitképzőnek számító ENA közigazgatási egyetemre járt, ahonnan az államtanácsba vezetett az útja, de dolgozott egy ügyvédi irodában és az Areva nukleáris óriáscégnél is.

Az új miniszterelnök a Köztársaságiak elődpártja, az UMP 2002-es alapításától Alain Juppé egyik legfőbb munkatársa, 2010 óta Le Havre polgármestere, ahol 2014-ben újraválasztották. A normandiai városba vonult vissza, amikor Juppé novemberben elvesztette az előválasztást, amelynek során szóvivője volt Edouard Philippe.

A németül kiválóan beszélő, háromgyermekes családapa magát Alain Juppénél sokkal liberálisabbnak tartja, és egy tavalyi interjúban azt mondta, hogy jól szót ért Bernard Cazeneuve-vel, aki akkoriban még a szocialista kormány belügyminisztere volt.

Elemzők szerint Edouard Philippe egyértelműen a Macron által ígért jobb és baloldali megosztottságot meghaladó politikai megújulást és generációváltást jelképezi a kormány élén.

Ugyanakkor az új miniszterelnök különutasnak számít a jobboldalon, nem képvisel önálló platformot, Macronhoz hasonlóan tapasztalatlan az állami irányításban és nem valószínű, hogy a konzervatív tábor egy jelentős része miatta átlép az elnöki mozgalomba – az viszont elképzelhető, hogy az ő személye miatt ismert jobboldali politikusok szerepet vállalnak majd az új kormányban.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »