Amerika felfegyverzi a Szíriában harcoló kurdokat

Donald Trump amerikai elnök jóváhagyta a Szíriában harcoló kurdoknak történő fegyverszállításokat.

Az ABC televízió információi szerint az amerikai kormányzat hosszas mérlegelés után hozta meg döntését, mert ezáltal vitába keveredhet Törökországgal, amely a szíriai kurdokat az autonómiát követelő és ezért terroristáknak nyilvánított törökországi kurdok segítőjeként tartja számon.

Az ABC meg nem nevezett hírforrásokra hivatkozva közölte, hogy az amerikai kormányzat nehézfegyverzetet szállít a Szíriában harcoló kurdoknak, de föld-levegő rakétákat nem.

A Trump-kormányzat kulcsfontosságúnak tartja a kurdok küzdelmét az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellen Szíria északi és keleti vidékein, és a mostani döntés azt hivatott elősegíteni, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei felgyorsítsák Rakka, az IÁ szíriai „fővárosa” megtisztítását.

Az ABC szerint az információkat közlő kormányzati tisztségviselők – kifejezetten névtelenséget kérve – elmondták, hogy a döntésről már informálták a kongresszus legbefolyásosabb politikusait.

Magas rangú amerikai tisztségviselők, köztük Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, korábban többször is találkoztak török tisztségviselőkkel, hogy egyeztessenek a Rakka elleni, és Ankara számára is elfogadható hadműveletekről.

Recep Tayyip Erdogan török államfő tanácsadója, Ibrahim Kalin kedden Washingtonban tárgyalt erről Thomas Shannon helyettes külügyminiszterrel. James Mattis védelmi miniszter pedig – szintén kedden – Dániában, a dán védelmi miniszterrel tartott tárgyalásai utáni sajtóértekezleten közölte újságírókkal, hogy „hasznos megbeszéléseket” folytatott török tisztségviselőkkel, éppen a Szíriában az Iszlám Állam terroristái ellen harcoló kurdok felfegyverzéséről.

SDF: az amerikai fegyverekkel gyorsabban legyőzhető az Iszlám Állam

Az amerikai fegyverekkel gyorsabban legyőzhető lesz az Iszlám Állam nevű terrorszervezet – reagált szerdán a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab lázadó szervezet.

„A Népvédelmi Egységek (YPG) az SDF fő erejét képezik. Amerikai felfegyverzésük fontos tény, és fel fogja gyorsítani a terroristák vereségét”

– magyarázta Talál Szello, az SDF szóvivője.

Ilhám Ahmed, az SDF politikai testületének egyik tagja úgy értékelte, hogy az amerikai bejelentésnek „politikai jelentősége” van, s „legitimálja” a kurd szervezetet, miközben az az Iszlám Állam központjának tekintett Rakka elfoglalására készülnek. Ahmed megjegyezte azt is, hogy a washingtoni döntés várhatóan „agressziót” fog kiváltani Recep Tayyip Erdogan török elnökből.

A kurd fegyveresek Washington leghatékonyabb szövetségesei Szíriában az Iszlám Állam elleni harcban. Ankara viszont terrorszervezetnek tekinti a kurd milíciákat, s attól tart, hogy ha a kurdok Szíriában megerősödnek, az a határ török oldalán élő, többmilliós kurd közösséget is felbátoríthatja. Nurettin Canikli török miniszterelnök-helyettes szerdán elfogadhatatlannak nevezte az YPG amerikai felfegyverzését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »