Érezhető lesz a generációs ellentét a brit előrehozott választásoknál

Valaha a brit politika megértésének kulcsa volt a brit társadalom „osztályberendezkedésének” megértése. A képlet egyszerű volt: a Konzervatív Pártra a középosztály, a Munkáspártra a munkásosztály szavazott – írja kedden ismertetett tanulmányában a legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov politikai kutatási programjának igazgatója.

Chris Curtis megállapítja: a választóvonalak olyan mértékben egyértelműek voltak, hogy pusztán a társadalmi hovatartozás alapján meglehetős biztonsággal meg lehetett jósolni, ki merre szavaz a parlamenti választásokon. Így volt ez még 1992-ben is, amikor a konzervatívoknak a középosztályként meghatározható választói rétegen belül 30 pontos támogatottsági előnyük volt a Munkáspárttal szemben, a Munkáspárt viszont 10 százalékponttal vezetett a toryk előtt a munkásosztályon belül.

A YouGov szakértője szerint azonban az elmúlt évtizedekben végbement politikai átrendeződések miatt ez ma már történelem: az osztálybeli hovatartozás nem árul el sokkal többet egy-egy választópolgár pártpreferenciájáról, mint például a horoszkópja, vagy a tenyérjóslás. A június 8-ára kiírt előrehozott választások kampányának jelenlegi szakaszában a konzervatívok a középosztályon belül 22 százalékpontos, a munkásosztálybelinek tekinthető választók körében 17 százalékpontos támogatottsági előnyben járnak a Munkáspárt előtt. Chris Curtis szerint mára a választóvonalak nem az osztályok, hanem a demográfiai korcsoportok között húzódnak.

  • Korábban írtuk:

A YouGov vezető szakértője kimutatta: a 18-24 éves korosztályon belül a Labour 19 százalékpontos támogatottsági előnyt élvez, a 65 évesek körében ugyanakkor a konzervatívok 49 százalékpontos fölényben vannak. A cég modellszámításai szerint az „átbillenési kor”, amely felett a választók nagyobb valószínűséggel voksolnak a Konzervatív Pártra, mint a Munkáspártra, 34 év.

A közvélemény-kutató kiszámolta azt is, hogy a választók életkorának minden tíz évnyi előrehaladtával hozzávetőleg 8 százalékponttal növekszik az esélye annak, hogy a konzervatívokra adják voksukat, és 6 százalékponttal csökken annak a valószínűsége, hogy a Munkáspártra szavaznak.

Mindez kétszeresen hátrányos a Munkáspárt számára az idősödő brit társadalomban, mivel az életkor jelentősen meghatározza a részvételi hajlandóságot is: az idősebb választók sokkal nagyobb eséllyel mennek el szavazni, mint a fiatalok – hangsúlyozza a YouGov kutatási igazgatója.

A generációs ellentét már a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazás korosztályok szerint lebontott eredményeiben is élesen megmutatkozott. A YouGov nem sokkal a referendum után elvégzett vizsgálatában kimutatta, hogy a 18-24 év közöttiek 71 százaléka a bennmaradásra, a 65 éven felüliek 64 százaléka a kilépésre voksolt. Országos átlagban végül a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,2 százalékos többségbe.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »