80 százalék körül várható a francia szavazás részvételi aránya

A választásra jogosultak 69,42 százaléka adta le szavazatát vasárnap délután 5 óráig a francia elnökválasztás első fordulójában – közölte a párizsi belügyminisztérium.

Az urnazárás előtt három órával mért részvételi arány – a délben közölt adathoz hasonlóan – továbbra is szinte megegyezik az öt évvel ezelőtti értékkel: alig egy százalékponttal marad el a 2012-ben a voksolás ugyanezen pontján mért 70,59 százalékos részvételi aránytól, és az utóbbi 40 év egyik legmagasabb részvételi arányának tekinthető. 2007-ben 73,37 százalékon, 2002-ben pedig 58,45 százalékon állt a részvételi arány délután 5 órakor az elnökválasztás első fordulójában.

  • Friss híreink a témában:

A részvételi arány kulcsfontosságú tényezője lehet az elnökválasztásnak, mivel az első forduló előtt még minden negyedik szavazó bizonytalan volt, hogy melyik jelöltre adja a voksát. Az előrejelzések szerint a nap végére 80 százalék körülire várható a részvételi arány: az Ifop-Fiducial közvélemény-kutató 81 százalékot, a Harris Interactive pedig 78,5 százalékot jósol.

Reggel nyolc órakor nyitottak a szavazóhelyiségek, az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6, illetve 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni.

Forrás: MTI/Reuters/AFP/dpa

Friss hírek