Az ETA valószínűleg már tisztára mosott fegyvereket ad le

Átadta 12 titkos fegyverraktárának listáját a francia hatóságoknak a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű terrorszervezet, a francia civil társadalom „béketeremtőinek” közvetítésével – közölték szombaton az üggyel foglalkozó források. A közvetítésre felkért, úgynevezett Nemzetközi Ellenőrző Bizottság (CIV) nem sokkal később megerősítette a hírt.

A fegyvereket és robbanóanyagokat rejtő 12 raktár, amelyben az ETA arzenáljának utolsó még megmaradt fegyvereit tárolják, Franciaország délnyugati Pyrénées-Atlantiques megyéjében található, a spanyol határnál.

Az Európai Unió által terrorszervezetként besorolt ETA, amely  2011 októberében jelentette be, hogy felhagy a fegyveres erőszakcselekményekkel és beszünteti tevékenységét, péntekre virradóra a BBC brit televízióhoz eljuttatott közleményben tudatta, hogy szombaton feladja teljes fegyverzetét.

Az észak-spanyolországi Baszkföld függetlenségéért hatvan éven át erőszakkal küzdő csoport a leszerelés hitelesítésére a konfliktus lezárásán fáradozó, úgynevezett Nemzetközi Ellenőrző Bizottságot kérte fel, amelynek Raymond Kendall, az Interpol volt brit főtitkára is a tagja. A testületet se a madridi, se a párizsi kormány nem ismeri el, misszióját ugyanakkor pénteken közleményben biztosították támogatásukról a spanyol Baszkföld (Euskadi) és Navarra autonóm közösségének kormányai, valamint a franciaországi baszk régió közössége.

Az ETA maradék fegyvereinek átadására készülve a francia terrorizmusellenes ügyészség mozgósította a rendőrség illetékes szolgálatait, és tűzszerészeket vezényelt Baszkföld franciaországi régiójába, amely mindig is az ETA hátországaként szolgált.

Szakértők szerint az ETA maradék arzenáljában mintegy 130 lőfegyver és két tonna robbanóanyag lehet, amelyeket az ETA tagjai döntően Franciaországban loptak. Ugyanezen szakértők szerint a Baszk Haza és Szabadság a végét járja, miután a titkos mozgalomnak már csak mindössze harmincegynéhány tagja maradt.

Ínigo Méndez de Vigo spanyol kormányszóvivő és oktatási miniszter pénteken figyelmeztette a Baszk Haza és Szabadságot (ETA), hogy semmit nem fog kapni az önkéntes lefegyverzéséért cserébe. A szóvivő emellett kijelentette, hogy az ETA-nak kötelessége feloszlatnia magát, és segítenie kell a hatóságokat számos, a múltban általa elkövetett merénylet értelmi szerzőinek felderítésében.

A spanyol csendőrség mindazonáltal kevés reményt fűz ahhoz, hogy a szombaton leadásra kerülő fegyverek megvizsgálásából fény derülhet a – továbbra is megoldásra váró – 224 merénylet részleteire, amelyeket az ETA követett el. Biztosra veszik ugyanis, hogy az átadáson már tisztára mosott fegyvereket adnak le, valamint a korábbi támadásoknál használt fegyvereket valószínűleg már át sem adják.

A baszk függetlenségért küzdő csoport támadásaiban az elmúlt négy évtizedben nyolcszáznál többen vesztették életüket, és több ezren megsérültek.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »