Moszkva azt hitte Trump könnyebben kezelhető, mint elődje

Vlagyimir Putyin szemében Donald Trump volt az, aki kibékítheti Washingtont és Moszkvát. Az orosz elnököt azonban amerikai kollégája a saját térfelén, Szíriában hívta ki, ahol Moszkva 2015-től irányította az eseményeket – írta pénteki elemezésében az AFP francia hírügynökség.

Moszkva számára valóságos hidegzuhanyként hatott a Sarját szíriai légitámaszpont elleni amerikai támadás: Moszkvából nézve Donald Trump könnyebben kezelhetőnek tűnt, mint az elődje, Barack Obama, főként a szíriai kérdésben.

Elnökválasztási kampányában a republikánus párti Donald Trump a Moszkvával fenntartott kapcsolatok rendezését szorgalmazta. Egyes megfigyelők Trumpot egyenesen Moszkva emberének vélték, bizonyos munkatársait az oroszokkal való összejátszással vádolták meg. Trump egyben arról is biztosította hallgatóságát, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harc lesz a kormányzása elsődleges kérdése.

Péntek reggel Dmitrij Peszkov, Putyin elnök szóvivője csalódását hangoztatta a váratlan fordulat miatt. „Figyelemre méltó, hogy Trump elnök, aki választási kampánya idején a terrorizmus elleni harcot fő céljai között emlegette, egyenesen ennek az ellenkezőjét cselekszi” – mondta a szóvivő.

Peszkov elmondta, az oroszokat két órával a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének tulajdonított, keddi Hán Sejkún-i – valószínűsített – vegyifegyver-támadás miatti megtorlásnak szánt amerikai csapások megkezdése előtt értesítették.

Pénteki Facebook-bejegyzésében Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök azt írta, hogy Donald Trump amerikai elnök megmutatta, hogy kész akár az Oroszországgal való harci összeütközés határán is küzdeni a damaszkuszi kormánnyal. Medvegyev szerint a Trump-kormány ahelyett, hogy a közös harcra törekedne a fő ellenség, az Iszlám Állam terrorszervezet ellen, ahogyan azt meghirdette, bebizonyította, hogy vehemens küzdelmet folytat majd Szíria törvényes kormánya ellen.

Mint írta, az új amerikai vezetés ezt a nemzetközi jog normáival ellentétesen, az ENSZ jóváhagyása nélkül, valamint az amerikai belső eljárások megszegésével teszi, amelyek előírják számára, hogy előzetesen értesítse a kongresszust, ha olyan katonai műveletre szánja el magát, amely nem áll összefüggésben az Egyesült Államok ellen elkövetett támadással.

Az orosz kormányfő arra a következtetésre jutott, hogy a Szíriára mért katonai csapással a Trump-adminisztráció bebizonyította saját önállótlanságát, és rendkívüli függőségét attól a washingtoni elittől, amelyet az új elnök élesen bírált beiktatási beszédében.

Oroszország haladéktalanul keményen elítélte az amerikai támadást. Vlagyimir Putyin bírálta a szuverén állam ellen elkövetett agressziót, amely jelentős kárt okozott az orosz-amerikai kapcsolatoknak. Oroszország szerint ezek a támadások a terrorizmus elleni harcra is csapást mértek.

A légitámadások kérdéseket vetnek fel a Moszkva által szíriai szövetségesének biztosított védelem kapcsán is. „Oroszország segített a szíriaiaknak légvédelmük korszerűsítésében, de úgy tűnik, az amerikaiak ezt könnyedén ki tudják játszani” – fejtette ki az AFP-nek Pavel Felgenhauer orosz katonai szakértő. Igor Konasenkov, az orosz hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az amerikai csapások után megerősítették a szíriai légvédelmet.

Oroszország 2015 októbere óta szíriai területen Sz-300-as, majd S-400-as légvédelmi ütegeket vonultatott fel, amelyek Moszkva szerint bármilyen légicsapást képesek kivédeni. Ezek az ütegek azonban nem léptek működésbe, amikor az amerikai Tomahawk manőverező robotrepülőgépek lecsaptak a Sarját bázisra.

Az amerikai beavatkozás Rex Tillerson amerikai külügyminiszter tervezett keddi és szerdai moszkvai látogatása előtt történt. Pavel Felgenhauer szerint azonban a légicsapások miatt nem marad el az utazás, sőt az amerikai-orosz viszonyt sem rengetik meg.

Andrej Baklickij, a PIR politikai kutató központ elemzője szerint minden eléggé nyugodtan zajlik az amerikai légitámadások után. „Trump nyilatkozatai, akárcsak az orosz reagálások mérsékeltek voltak. Semmilyen konkrét gesztus nem történt, nem mondták le Tillerson látogatását sem” – vélekedett.

Oroszország pénteken reggel beérte annyival, hogy felfüggesztette a szíriai légtérben bekövetkező incidensek kiküszöbölését és a légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát. Szombattól viszont az orosz védelmi minisztérium felfüggesztette a Pentagonnal fenntartott „forró drót” működtetését, amelyet a szíriai légtérben bekövetkező incidensek kiküszöbölését és a légi bevetések biztonságának szavatolását célzó kétoldalú memorandum értelmében létesítettek.

Ezt Igor Konasenkov vezérőrnagy, a moszkvai katonai tárca szóvivője közölte péntek este. Mint mondta, az amerikai katonai attasét bekérették a védelmi minisztériumba és átadták neki az erről szóló hivatalos jegyzéket. A tábornok cáfolta azokat az amerikai sajtójelentéseket, amelyek szerint Oroszország nyitva kívánja hagyni a katonai kommunikációs csatornát.

A felek 2015 októberében, a szíriai orosz katonai beavatkozást követően írták alá a memorandumot, amely egy sor szabályt és korlátozást tartalmaz az orosz és az amerikai légierő közötti incidensek elkerülése érdekében. Így, egyebek között folyamatos operatív kapcsolatot – „forró drótot” – létesítettek a két ország között és kidolgozták az együttműködés rendszerét, beleértve a kölcsönös segítségnyújtást válsághelyzetek esetén.

Az amerikai külügyminiszter Moszkvában találkozik orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és minden valószínűség szerint Vlagyimir Putyinnal is. Andrej Baklickij szerint a Sarját bázis elleni támadás fő hatása az lesz, hogy megváltozik az amerikaiak és az oroszok közötti tárgyalás tartalma.

Kapcsolódó cikkünk: A szíriai hadsereget figyelmeztették egy amerikai katonai büntetőakció veszélyére

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »