Trump ultimátuma az Obamacare visszavonására: most vagy soha

Donald Trump amerikai elnök egyes beszámolók szerint csütörtök este ultimátumot adott a republikánus képviselőknek: pénteken vagy elfogadják az új egészségbiztosítási törvényjavaslatot úgy, ahogy van, vagy marad az Obamacare.

Az elnök azután tette kijelentését, hogy csütörtökön délelőtt – a tervezett voksolás megkezdése előtt – hosszasan tárgyalt a Fehér Házban a republikánus képviselők Szabadság Caucus néven ismert csoportja tagjaival, de nem jutott egyezségre velük.

Ezek a képviselők ugyanis elutasítják a republikánus kormányzat tervezetét az új egészségbiztosításra, mert túlságosan is enyhének, megengedőnek, az Obama-féle egészségbiztosítási törvényhez sok elemében hasonlónak tartják. Szigorúbb, több megszorítást tartalmazó törvényjavaslatot követelnek.

A republikánusoknak többségük van a képviselőházban, de mivel az ellenzékben lévő demokraták egységesen lépnek fel, ezért a voksolásnál nem veszíthetnek a saját soraikból 21 képviselő szavazatánál többet.

Az ultrakonzervatívként elkönyvelt Szabadság Caucus tagjai azonban mintegy háromtucatnyian vannak, ezért elemzők azt valószínűsítik, hogy az elhalasztott voksolás sem lesz szükségszerűen sikeres. Az egyik televízió felmérése szerint ugyanis mintegy 30 republikánus jelezte, hogy nemmel szavaz majd. A képviselőházi szavazás után az egészségbiztosítás ügye a szenátus elé kerül, ahol még nagyobb csatára számítanak majd a republikánus politikusok.

Mitch Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója elmondta a The Wall Street Journal-nak, hogy a Trump-adminisztráció és Paul Ryan házelnök „torkig van” a tárgyalásokkal, és ha pénteken nem szavazzák meg a Trumpcare-t, akkor az elnök kész tovább lépni, lemondani a törvényjavaslatról és „tovább élni” az Obamacare-rel. A CNN megerősítette az információkat az ultimátummal kapcsolatban.

Az Obamacare néven elhíresült egészségbiztosítási törvény leépítése Donald Trump egyik legfőbb kampányígérete volt, ezért ez a lépés nagyon rizikós. „Vagy bejön nekik, vagy nem” – fogalmazott Mike Simpson republikánus képviselő.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Marketwatch / MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »