Egyre valószínűbb a márciusi Fed-kamatemelés

Londoni pénzügyi elemzők szerint a pénteken közzétett új amerikai foglalkoztatási adatok után immár biztosra vehető, hogy az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve a jövő héten újabb kamatemelést hajt végre.

A pénteki adatsor szerint a mezőgazdaságon kívüli szektorokban 235 ezer új munkahely jött létre februárban az amerikai gazdaságban, a munkanélküliségi ráta pedig 4,7 százalékra csökkent. A munkahelyteremtési ütem messze felülmúlta a várakozásokat: az elemzői konszenzus 190 ezer új állást valószínűsített a múlt hónapra.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői a pénteki adatismertetés utáni kommentárjukban közölték: véleményük szerint elhárult „az utolsó kis akadály is a most már gyakorlatilag biztos” jövő heti Fed-kamatemelés elől. A CEBR elemzői hangsúlyozták: a legtöbb piaci szereplő alig három hete is még erősen valószínűtlennek tartotta a Federal Reserve márciusi kamatemelését, mára azonban drámai mértékben erősödött a kamatemelést valószínűsítő piaci várakozás.

A ház hangsúlyozza azt is, hogy a Fed monetáris döntéshozó tanácsa (FOMC) a márciusi ülés után az idén még hat kamatdöntő értekezletet tart, vagyis bőven lesz alkalom az amerikai monetáris politika további szigorítására.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A CEBR londoni elemzőinek előrejelzése szerint az amerikai hazai össztermék (GDP) növekedési üteme a tavalyi meglehetősen lanyha 1,6 százalék után az idén 2,4 százalékra gyorsul. A ház szerint ugyanakkor az amerikai gazdasági kilátások továbbra is valamelyest bizonytalanok, és erőteljesen függnek attól, hogy mi valósul meg Donald Trump elnök gazdaságpolitikai elképzeléseiből, köztük az ezermilliárd dollár értékűre tervezett infrastrukturális beruházási programból, valamint a társasági és a személyi jövedelemadók tervezett csökkentéséből.

Más nagy londoni házak azonban már most igen agresszív szigorítási ciklust várnak a Federal Reserve-től. A Capital Economics gazdasági-pénzügyi elemzőcég előrejelzése szerint a Trump-kormány gazdaságösztönző intézkedései 3 százalék fölé hajtják idén a maginflációt a csaknem teljes kapacitással működő amerikai gazdaságban.

Ennek egyik következménye a ház prognózisa szerint az lesz, hogy a Fed 2017-ben és 2018-ban is négy-négy kamatemelést hajt végre, sokkal többet, mint amennyit a piac jelenleg áraz. Ezzel éles ellentétben az euróövezeti jegybank (EKB) és a Bank of Japan a belátható előrejelzési távlatban valószínűleg egyaránt folytatja mennyiségi enyhítési ciklusát.

A legnagyobb gazdasági erőcentrumok e meredeken széttartó monetáris politikájának következményeként a Capital Economics előrejelzése szerint a dollár az idei év végére az 1:1-es árfolyamparitás alá, 0,95 dollár/euróra drágul.

Forrás: MTI

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »