Kanada továbbra is befogadja az USA-ból kitiltott menekülteket

Kanada nem zárja le határait, továbbra is elfogadja az Egyesült Államokból illegálisan érkezők menedékkérelmét, de megfelelő intézkedésekkel szavatolni fogja a kanadaiak biztonságát – jelentette ki kedden Justin Trudeau kanadai miniszterelnök az ottawai törvényhozásban.

Az elmúlt hetekben megemelkedett a határt távoli, elszigetelt, őrizetlen helyeken az Egyesült Államokból illegálisan átlépők száma, miután sok menedékkérő attól tart, hogy kitoloncolják az Egyesült Államokból.

Az ellenzéki kanadai konzervatívok azt követelik, hogy a baloldali-liberális ottawai kormány vegye elejét a menedékkérők illegális beáramlásának, mondván, hogy ez biztonsági kockázatot jelent, és az országnak nincsenek erőforrásai, hogy gondoskodjon a menedékkérőkről.

„Továbbra is be fogjuk fogadni a menekülteket” – jelentette ki a kanadai parlamentben Justin Trudeau, hozzátéve: „Kanada azért maradhat nyitott ország, mert a kanadaiak bíznak a bevándorlási rendszerben, a határok épségében és abban a segítségben, amelyet azoknak nyújtunk, akik biztonságot keresnek”. Hozzátette: kormánya a jövőben is meg fogja találni az egyensúlyt a szigorú bevándorlási rendszer és a szükséget szenvedőknek nyújtandó segítség között.

A kanadai rendőrség hétfőn közölte, hogy Québecnél megerősítették a határ védelmét, és ideiglenes befogadó központot állítottak fel, hogy el tudják látni az Egyesült Államokból egyre nagyobb számban érkező menedékkérőket. Januárban 452 ember kért menedéket Québecben, egy évvel korábban csak kevesebb mint harmadennyien, 137-en kértek menekültstátust Kanadának ezen a részén.

A Reuters brit hírügynökség azt írja, hogy Québec mellett Manitoba határán is egyre többen kelnek át; sokszor taxival érkeznek, amely néhány méterre a határtól teszi ki a menedékkérőket.

Kapcsolódó cikkeink:

A konzervatív ellenzék szerint az illegális határátlépőket vissza kellene küldeni az Egyesült Államokba. Emellett pedig azt követelik, hogy erősítsék meg a rendőrséget, hogy fel tudjanak lépni a menedékkérők jelentette potenciális fenyegetéssel szemben. A kormány tudatta: szükség esetén több erőforrást bocsátanak a hatóságok rendelkezésére.

A határsértőket jelenleg alaposan kikérdezik és regisztrálják. Ha a hatóságok szerint fenyegetést jelentenek, akkor fogva tartják őket, de ha nem, akkor menedékkérelmet nyújthatnak be, melynek elbírálásáig Kanadában élhetnek.

Kedden John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter nyilvánosságra hozta az illegális bevándorlást szigorító új irányelveket, amelyek felgyorsítják az illegálisan az országban tartózkodók kitoloncolását. Kelly elrendelte a határőrizeti szerveknek, hogy a lehető leggyorsabban toloncolják ki valamennyi, mintegy 11 millió illegálisan az országban tartózkodó személyt. Bővebben

Forrás: MTI / Reuters / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »