Az ausztrál miniszterelnök tanácsot adott Trumpnak

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök szerint Donald Trump amerikai elnöknek fel kellene hagynia a médiahírekre történő koncentrálással, mivel ez csak felesleges időpocsékolás.

Trump hivatalba lépése óta fokozottan figyelemmel kíséri a róla megjelenő kritikákat, melyekre általában azonnal reagál is Twitter-bejegyzés formájában, mondván: ezek „álhírek”. Az elnök folyamatosan azt hangoztatja, hogy a média az „ellenzéki párt”.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján nagyon határozottan leszögezte: nincs kapcsolata Oroszországgal, s fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy az amerikai sajtóban erről folyó viták az ellenséges média által elkövetett „átverés”, és csak Putyin orosz elnöknek használnak.

Turnbull – akinek Trumppal való kapcsolata egyébként döcögősen indult – erre reagálva kijelentette: a 45. amerikai elnöknek nem kellene ennyit foglalkoznia a médiával.

„Egy nagyon nagy politikus, Winston Churchill egyszer azt mondta: azok a politikusok, akik panaszkodnak a sajtóra olyanok, mint a matróz, aki panaszkodik a tengerre. Nincs sok értelme. A médiával együtt kell élnünk, meg kell próbálnunk átadni az üzenetünket rajta keresztül és végül meg kell köszönnünk a figyelmet” – nyilatkozta az ausztrál miniszterelnök pénteken.

Turnbull tapasztalatból beszél, mivel állandóan kérdésáradattal szembesül vezetői képességeit illetően. A közvélemény-kutatások ráadásul azt mutatják, hogy jobbközép kormányának népszerűsége kicsit több mint egy év alatt jelenleg a legalacsonyabb szinten áll.

Az USA és Ausztrália „rideg” viszonyát is a sajtó fújta fel

Az Egyesült Államok és Ausztrália viszonya mélypontra került, mikor Trump azt írta a Twitteren, hogy a tervezett menekült csere a két nemzet között egy „ostoba megállapodás”.

Ausztrália tavaly, még az amerikai elnökválasztás előtt állapodott meg Washingtonnal, hogy az Egyesült Államok befogadja azokat a menekülteket, akik a megállapodás megkötésének idején Pápua Új-Guineán vagy Naurun tartózkodtak. Az egyezség szerint több mint 1300 menedékkérőről van szó. Donald Trump újonnan megválasztott amerikai elnök azonban a hónap elején bejelentette, hogy felülvizsgálja az Ausztráliában menedékjogot kérő, legfeljebb 1250 ember átvételéről szóló megállapodást.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Trump bejelentésének előzménye a The Washington Post című amerikai napilap azon cikke, miszerint Trump az ausztrál miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében veszekedett vele, és 25 perc után hirtelen félbeszakította a beszélgetést, noha azt eredetileg egyórásra tervezték. Trump „minden idők legrosszabb megállapodásának” nevezte az amerikai-ausztrál egyezséget, és azzal vádolta meg Canberrát, hogy Amerikába akarja exportálni „a következő bostoni robbantókat”. A média természetesen felfújta az ügyet, és napokig ettől volt hangos a világsajtó.

Turnbull kérdésre válaszolva pénteken azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy „Trump elnök és én azóta többször egyeztettünk telefonon, és ezek a hívások rendkívül konstruktívak voltak; őszinte, egyenes és értékes társalgást folytattunk”.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »