Az ausztrál miniszterelnök tanácsot adott Trumpnak

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök szerint Donald Trump amerikai elnöknek fel kellene hagynia a médiahírekre történő koncentrálással, mivel ez csak felesleges időpocsékolás.

Trump hivatalba lépése óta fokozottan figyelemmel kíséri a róla megjelenő kritikákat, melyekre általában azonnal reagál is Twitter-bejegyzés formájában, mondván: ezek „álhírek”. Az elnök folyamatosan azt hangoztatja, hogy a média az „ellenzéki párt”.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján nagyon határozottan leszögezte: nincs kapcsolata Oroszországgal, s fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy az amerikai sajtóban erről folyó viták az ellenséges média által elkövetett „átverés”, és csak Putyin orosz elnöknek használnak.

Turnbull – akinek Trumppal való kapcsolata egyébként döcögősen indult – erre reagálva kijelentette: a 45. amerikai elnöknek nem kellene ennyit foglalkoznia a médiával.

„Egy nagyon nagy politikus, Winston Churchill egyszer azt mondta: azok a politikusok, akik panaszkodnak a sajtóra olyanok, mint a matróz, aki panaszkodik a tengerre. Nincs sok értelme. A médiával együtt kell élnünk, meg kell próbálnunk átadni az üzenetünket rajta keresztül és végül meg kell köszönnünk a figyelmet” – nyilatkozta az ausztrál miniszterelnök pénteken.

Turnbull tapasztalatból beszél, mivel állandóan kérdésáradattal szembesül vezetői képességeit illetően. A közvélemény-kutatások ráadásul azt mutatják, hogy jobbközép kormányának népszerűsége kicsit több mint egy év alatt jelenleg a legalacsonyabb szinten áll.

Az USA és Ausztrália „rideg” viszonyát is a sajtó fújta fel

Az Egyesült Államok és Ausztrália viszonya mélypontra került, mikor Trump azt írta a Twitteren, hogy a tervezett menekült csere a két nemzet között egy „ostoba megállapodás”.

Ausztrália tavaly, még az amerikai elnökválasztás előtt állapodott meg Washingtonnal, hogy az Egyesült Államok befogadja azokat a menekülteket, akik a megállapodás megkötésének idején Pápua Új-Guineán vagy Naurun tartózkodtak. Az egyezség szerint több mint 1300 menedékkérőről van szó. Donald Trump újonnan megválasztott amerikai elnök azonban a hónap elején bejelentette, hogy felülvizsgálja az Ausztráliában menedékjogot kérő, legfeljebb 1250 ember átvételéről szóló megállapodást.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Trump bejelentésének előzménye a The Washington Post című amerikai napilap azon cikke, miszerint Trump az ausztrál miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében veszekedett vele, és 25 perc után hirtelen félbeszakította a beszélgetést, noha azt eredetileg egyórásra tervezték. Trump “minden idők legrosszabb megállapodásának” nevezte az amerikai-ausztrál egyezséget, és azzal vádolta meg Canberrát, hogy Amerikába akarja exportálni “a következő bostoni robbantókat”. A média természetesen felfújta az ügyet, és napokig ettől volt hangos a világsajtó.

Turnbull kérdésre válaszolva pénteken azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy „Trump elnök és én azóta többször egyeztettünk telefonon, és ezek a hívások rendkívül konstruktívak voltak; őszinte, egyenes és értékes társalgást folytattunk”.

  • Korábban írtuk:

Forrás: Reuters/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »