Trump intézkedései erősebb dollárárfolyamot eredményezhetnek

Magasabb kamatszintre és erősebb dollárárfolyamra kell felkészülnie a világgazdaságnak – jelentette ki a Dubaiban zajló ötödik nemzetközi kormányzati csúcstalálkozón (World Government Summit, WGS) Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója.

Christine Lagarde a fórumon annak a véleményének adott hangot, hogy a Trump-adminisztráció tervezett ezermilliárd dolláros beruházási programja „a legnagyobb valószínűség szerint” nagy lendületet fog adni a világ legnagyobb nemzetgazdasága növekedésének, ennek pedig erősebb dollárárfolyam és magasabb kamatszint lesz az eredménye.

A mandátuma értelmében a globális pénzügyi stabilitás felett őrködő washingtoni pénzintézet főigazgatója kifejtette, hogy az IMF tudomásul veszi a változásokat, és az új adminisztráció infrastrukturális beruházás-finanszírozási tervének tükrében minden alapja meg is van rá, hogy bizakodóan ítélje meg az amerikai gazdaság növekedési kilátásait.

Rámutatott: a gyorsabb növekedési ütem a jelenlegi alacsony amerikai munkanélküliségi ráta mellett az infláció kordában tartása érdekében a kamatok megemelésére készteti majd a Fed-et. Felhívta egyúttal a kormányzati döntéshozók figyelmét, hogy a költségvetési terveik felállításakor vegyék figyelembe a várható árfolyamváltozásokat.

Mivel az amerikai piac közelít a teljes foglalkoztatottsághoz, Trump gazdaságélénkítő ígéretei és adóreformjai, illetve a mexikói importra kivetett adói az infláció emelkedéséhez vezethetnek – ennek következményeként a FED döntéshozóknak várhatóan gyorsan emelniük kell a kamatszinten.

Az USA munkanélküliségi rátája 4,7 százalék és javultak az üzleti beruházások is, annak ellenére, hogy a negyedik negyedévben lassulás figyelhető meg a gazdasági növekedésben, amely a szélesedő kereskedelmi deficitnek tudható be. A fogyasztói kiadások, amelyek az ország gazdasági aktivitásának kétharmadát adják, emelkedtek decemberben a Kereskedelmi Minisztérium adatai szerint.

„Alapjában véve a világgazdaság számára is kedvezőbb, ha jobban teljesít az amerikai gazdaság” – mondta Christine Lagarde, megjegyezve, hogy a fejleményeket folyamatában kell értékelni és újraértékelni. Hozzátette: a Trump-adminisztráció sok mindenbe belefogott, sok bejelentés történt és sok tweet üzenet ment ki.

Forrás: MTI/Kitekintő

Friss hírek

Hogyan védd a lábaidat, ha sokat állsz? (x)

Vannak olyan szakmák, olyan munkakörök, amelyekben kifejezetten sokat kell állni. Akár egyhelyben, akár folyamatos mozgásban vagyunk, a lábunk nagy terhelésnek van kitéve. Hosszú távon ez okozhat lábdagadást, visszereket, súlyosabb esetben pedig trombózist is.

Read More »