Szigorúbb vízumszabályokról és a falépítésről szól Trump munkanapja

Donald Trump az ABC televíziónak adott interjújában hangsúlyozta: a mexikói határon létesítendő fal építési terveinek kidolgozása azonnal megkezdődik, s maga az építkezés is hónapokon belül megindul.

Donald Trump utalt arra: változatlanul azt akarja, hogy Mexikó száz százalékig kifizesse a fal költségeit – az elnök kifejtette: viszonylag gyorsan megkezdődnek a tárgyalások arról, hogy Mexikó hogyan térítse meg ezeket a költségeket. A választási kampányban Donald Trump többször kijelentette, hogy a falépítést Mexikó finanszírozza majd, most először fogalmazott úgy, hogy Mexikó később téríti meg az építkezés költségeit.

A leghatározottabban kizárta ugyanakkor, hogy a falépítést az amerikai adófizetők pénzéből finanszírozzák.
“Majd kifizetik, ennek meglesz a formája” – fogalmazott, hozzátéve: “amit teszek, az jó az Egyesült Államoknak”.

Mexikóra vonatkozóan pedig úgy nyilatkozott, hogy egy erős mexikói gazdaság az USA-nak is érdeke és továbbra is szeretne produktív kapcsolatot fenntartani az Egyesült Államok déli szomszédjával.
Erre a bejelentésre a mexikói peso erősödésbe kezdett és 1,6%-ot emelkedett a dollárral szemben, ami november 15 óta a legnagyobb napi pozitív elmozdulás.

Trump a tervek szerint rövidesen a belbiztonsági minisztériumba látogat, s várhatóan ott írja alá a fal építéséről szóló elnöki rendeletet egy sor más, a migrációs politikára vonatkozó rendelettel együtt.

Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint a várható elnöki rendeletek rögzítik majd, hogy megnövelik a bevándorlási hivatalnokok létszámát, megerősítik a határvédelmi szerveket, átmeneti beutazási tilalmat vezetnek be a menekültek nagy részének befogadására, és Szíriából, valamint a Közel-Kelet hat másik országából bevándorolni szándékozók számára felfüggesztik a vízumkiadást.

Forrás: MTI / Marketwatch

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »