Az első Trump sajtótájékoztató érdekes részletei

Donald Trump megválasztott amerikai elnök győzelme óta most először tart sajtótájékoztatót, melyet New Yorkban, a Trump-toronyban rendeztek meg. Az alábbiakban a sajtótájékoztatóan elhangzott érdekes információkból szemezgetünk.

Donald Trump sajtóértekezletén bejelentette, hogy vállalatbirodalmát teljes egészében a két fia veszi át, akikkel a későbbiekben nem is konzultál majd üzleti ügyekről. Ezután ügyvédnője részletesen felolvasta, hogy Donald Trump az eddigi valamennyi üzleti érdekeltségét már elhelyezte, vagy elhelyezi majd egy erre a célra létrehozott vagyonkezelőben. Az ügyvédnő leszögezte: a megválasztott elnök nem akarja, hogy bárki is azt gondolja, az elnökséget a saját hasznára akarná kamatoztatni. Hozzátette: Trump elnöksége idején a fiai irányítása alatt álló cégek nem kötnek majd külföldi üzleteket.

Munkahelyteremtés

„Minden idők legnagyobb munkahelyteremtője  leszek az Egyesült Államokban” – fogalmazott az újságírói kérdéseket megelőző nyilatkozatában Trump, hangsúlyozva, hogy nagyon keményen dolgozik majd ennek érdekében. Trump a gazdaság olyan fellendítéséről beszélt, amire – mint fogalmazott – senki nem számít.

Obamacare

Amint jóváhagyják az egészségügyi miniszter kinevezését, az új amerikai kormány azonnal visszavonja a Barack Obama távozó elnök nevéhez fűződő, Obamacare néven ismert egészségbiztosítási rendszert, és helyette új törvényjavaslatot fog benyújtani.

Az Obamacare „a demokraták problémája”, és az új kabinet nagy szolgálatot tesz a demokratáknak azzal, hogy nem várja meg a katasztrofális rendszer összeomlását, hanem helyette rögtön egy olcsóbb és jobb rendszert vezet be – hangoztatta Trump.

Beruházások és Mexikó

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a sajtótájékoztatóján kilátásba helyzete, hogy azokra az amerikai vállalatokra, amelyek külföldön terveznek beruházni,  rendkívül magas adót vetnek ki.

Az amerikai vállalatok az egyes szövetségi államokon belül bárhol szabadon beruházhatnak, de külföldön csakis magas, Trump által „határadónak” nevezett adó megfizetése után tehetik meg ezt. A megválasztott elnök kitért arra is, hogy beiktatása után azonnal megkezdi az egyeztetést az amerikai-mexikói határon építendő falról. Mint mondta: nem akar egy-másfél évig várakozni ezzel, a lehető leghamarabb megkezdik az építkezést.

Kitartott amellett, hogy a fal árát a mexikóiak fizetik majd, akár adó, akár közvetlen  finanszírozás formájában, ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni azt is, hogy tiszteli a mexikói népet, s nem okolja Mexikót azért, hogy korábban szerinte hasznot húzott az Egyesült Államokból.

Putyin

Donald Trump megválasztott amerikai elnök úgy vélekedett szerdai sajtóértekezletén, hogy amennyiben Vlagyimir Putyin orosz elnök kedveli őt, akkor ez nem teher, hanem előny. Hangsúlyozta: bár előny lehet, hogy Putyin állítólag kedveli őt, de még nem tudja, hogyan jön ki az orosz elnökkel. Reményét fejezte ki, hogy sikerül megtalálnia a hangot Moszkvával.

A politikus leszögezte: nincs és nem is lehet üzleti ügye Oroszországgal, és nem is szeretné, ha lenne, mert ez érdekellentétekhez vezethetne. Hozzátette, hogy a hétvégén kétmilliárd dolláros ingatlanfejlesztési üzletet ajánlottak neki Dubajban, de azt is elhárította, mert elnökként minden érdekellentéttől mentesen akar tevékenykedni.

Rágalmak

Számolnia kell a következményekkel a Buzzfeed amerikai hírportálnak, amiért nyilvánosságra hozta az állítólagos hírszerzési jelentést. Trump nem fejtette ki bővebben, hogy eljárást indít-e a Buzzfeed ellen vagy sem, a politikus csupán annyit mondott: néhány médium hamis híreket közöl, néhány pedig részt vesz a sajtóértekezletén.

Több amerikai médium is közzétette helyi idő szerint kedden azt az először a Buzzfeeden megjelent 35 oldalas állítólagos hírszerzési jelentést, amelynek lényege, hogy Oroszország Trump lejáratására, zsarolására alkalmas információk birtokában van.

Forrás: MTI

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »