Egy helyben topog Oroszország és Japán a Kuril-szigetek ügyében

Moszkva és Tokió gazdasági megállapodások sorát kötötte meg, de nem ért el érdemi elmozdulást a két ország viszonyát a második világháború óta beárnyékoló területi vitában Vlagyimir Putyin orosz elnök kétnapos japáni látogatása során.

“Hiszem, hogy a gazdaság területein folytatott közös munka segít megteremteni az alapját annak, hogy igazi partnerségi viszony alakuljon ki” – hangsúlyozta Putyin tokiói sajtótájékoztatóján pénteken, miután tárgyalt Abe Sindzó japán kormányfővel. Kijelentette, hogy Oroszország gazdasági érdekeinél fontosabb Japánnal a békeszerződés aláírása, amely több mint 70 éve várat magára a Kuril-szigetek Szovjetunió által elfoglalt négy déli tagja feletti területi vita miatt. “Számomra a legfontosabb dolog, hogy békemegállapodást írjunk alá, mert az megteremtené a hosszú távú együttműködés alapjait” – fogalmazott Putyin.

Abe a tokiói találkozón elmondta, hogy bár Oroszország és Japán szomszédok, nem aknázták ki teljesen a gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeket. A japán kormányfő egyúttal reményét fejezte ki, hogy a közös gazdasági projektek idővel segíteni fognak a területi vita rendezésében, amelyre Abe korábban ígéretet tett.

Orosz tisztségviselők közlése szerint a két fél Putyin látogatása alatt összesen 68 gazdasági megállapodást írt alá, köztük a magánszektort érintő együttműködésekről is.

Az orosz és japán vezető megállapodott arról is, hogy a két ország tárgyalásokat kezd “különleges keretek között” megvalósítandó közös gazdasági tevékenységekről a Kuril-szigetek vitatott hovatartozású tagjain, amelyeket Japánban Északi Területeknek, Oroszországban Déli Kuril-szigeteknek neveznek. Az orosz elnök japáni látogatásán kilátásba helyezte, hogy országa lazítani fog a vitatott hovatartozású területekre látogató japán állampolgárokra vonatkozó szabályokon. Eközben a japán külügyminisztérium bejelentette, hogy 2017 januárjától enyhíteni fog a rövid időre az országba látogató orosz állampolgárokra vonatkozó vízumkötelezettségen.

Putyin a pénteki sajtótájékoztatón kitért a szíriai polgárháború ügyére is, amellyel kapcsolatban azt mondta, hogy török hivatali kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal közösen azon dolgoznak, hogy a megbékélés érdekében újabb tárgyalási forduló kezdődjön a szíriai kormány és az ellenzék között.

Egy japán tisztségviselő elmondta, hogy Putyin és Abe csütörtökön a hőforrásairól ismert, délnyugat-japáni Nagatóban egyetértett a biztonsági kérdésekről szóló párbeszéd újraindításának fontosságában. A két ország közötti miniszteri szintű biztonsági egyeztetések megakadtak 2014-ben, miután Oroszország annektálta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, az Egyesült Államok és a világ legfejlettebb országait tömörítő G7 csoport más országai – köztük Japán is – pedig válaszul szankciókat vezettek be Moszkva ellen.

Az orosz elnök aggodalmát fejezte ki az amerikai rakétavédelmi rendszer Japánba telepítése miatt, szerinte ugyanis az eltúlzott reakció az észak-koreai rakétaprogramra. Abe biztosította Putyint arról, hogy a rendszer az önvédelemre korlátozódik, és nem jelent fenyegetést a szomszédos országokra nézve.

  • Kapcsolódó cikkeink:

James Brown, a Temple Egyetem japán kampuszának professzora szerint a japán kormányfő most bizonyára “rettenetesen csalódott” amiatt, hogy nem ért el áttörést a területi vitában. Putyin semmit nem adott, és ezért cserébe a gazdasági együttműködés szorosabbra fűzését kapta – értékelte a találkozót Brown.

Vlagyimir Putyin legutóbb 11 évvel ezelőtt – második elnöki mandátuma idején – járt Japánban, és a Krím annektálása óta most először látogatott el olyan országba, amely tagja a G7 csoportnak.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »