Cavusoglu: a szíriai rezsim és bizonyos csoportok akadályozni próbálják a tűzszünetet

Irán feltételeket támasztott az aleppói tűzszünethez és evakuálási megállapodáshoz – közölte szerdán két felkelőcsoport és az ENSZ egyik tisztségviselője.

Az aleppói műveletekben a szíriai kormányerők oldalán részt vevő Hezbollah libanoni síita szervezet erre úgy reagált, hogy az ügyben konszenzusra kell jutnia az összes félnek, tehát Szíria, Oroszország és Törökország mellett Iránnak is.

Irán, amely a szíriai kormányerők oldalán Aleppóban harcoló két erős milíciát is támogat, azt szeretné, ha nemcsak Aleppóból evakuálnák a lázadó fegyvereseket és a még az ellenőrzésük alatt lévő városrész civil lakosait, hanem ezzel párhuzamosan két, a lázadók által támadott síita faluból, Fúából és Kefrajából is engednék elszállítani a sebesülteket – mondta a Dzsabha Samíja felkelőcsoport egy Törökországban tartózkodó tisztségviselője.

A Hezbollah közlése szerint összesen 15 ezer ember – köztük négyezer lázadó – akarja elhagyni Aleppót.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában a sajtónak azt mondta: kedd este Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel telefonon értekezett Aleppó ügyében, a nap folyamán pedig Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel egyeztet majd a kérdésről.

Cavusoglu elmondta: a szíriai rezsim és „bizonyos csoportok” akadályozni próbálják a tűzszünetet. Hangsúlyozta: Törökország folytatja a párbeszédet, és komoly erőfeszítéseket tesz a fegyvernyugvás fenntartása, a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatása, valamint a civilek kimenekítése érdekében. Cavusoglu reményét fejezte ki, hogy olyan megállapodásra jutnak, amelyet minden fél betart.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek