Moszulban megtalálták az Iszlám Állam fegyvergyártó műhelyeit

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ipari méretekben gyártott fegyvereket az észak-iraki Moszulban és környékén, főleg olyan alkatrészekből, amelyeket nagy tételekben vásárolt Törökországból – állítja a londoni központú Conflict Armament Research (CAR) kutatóintézet szerdán közzétett jelentésében.

Az IÁ kialakított egy olyan szállítási csatornát Törökország és Irak között, amelyen nagy mennyiségben és megbízhatóan tudta beszerezni az alkatrészeket, harcosai pedig több tízezer fegyvert állítottak össze ezekből – állítja az intézet, amelynek szakértői a helyszínen tanulmányozták a dzsihadisták fegyvereit és gyártóműhelyeit.

Miközben az IÁ elleni koalíciónak – az iraki hadseregnek és szövetségeseinek – a küzdelme még javában tart Moszul visszaszerzéséért (a városnak még az egynegyedét sem foglalták vissza), már megtörtént a harctereken hátrahagyott és az elhagyott műhelyekben talált fegyverek vizsgálata.

Párhuzamosan azzal, hogy az iraki erők előretörnek, a dzsihadisták fokozatosan elveszítik azt a képességüket, hogy ipari méretekben gyártsanak fegyvereket, de James Bevan, a CAR igazgatója figyelmeztetett, hogy a jól képzett harcosok ezután is alkalmazni tudják fegyverkészítő szakértelmüket – szerinte a legtapasztaltabb pokolgépkészítők már Szíriában és Dél-Törökországban vannak.

Az IÁ 2014-ben foglalta el Irak jelentős részét, benne Moszult, amely így a legjelentősebb bástyája lett az országban.

  • Kapcsolódó cikkeink:
Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »